NFI levert forensische diensten aan Ministerie van Defensie

Het Nederlands Forensisch Instituut gaat forensische kennis en expertise leveren aan het Ministerie van Defensie. Op 9 september ondertekenden de twee organisaties daartoe een Service Level Agreement (SLA).

Met deze SLA wordt de al bestaande samenwerking geformaliseerd. Vooralsnog richt de SLA zich vooral op onderzoek aan (restanten van) explosieven en op het geven van opleidingen, voornamelijk op gebied van ‘forensic awareness’.

Forensische technieken bij zelfgemaakte explosieven

Het NFI gaat onderzoek verrichten ten behoeve van de Joint Task Force Counter-Improvised Explosive Devices op gebieden als DNA, vingersporen, explosies en explosieven. Deze task force heeft in Afghanistan veel kennis en expertise opgebouwd op het gebied van zelfgemaakte explosieven (‘improvised explosive devices’, IED’s). Door gebruik te maken van forensische technieken zijn vijandelijke groepen beter in kaart te brengen. Forensisch bewustzijn speelt daarbij een grote rol: kennis hebben van forensisch onderzoek en mogelijkheden waardoor tijd en cruciale sporen niet verloren gaan.

Het is de bedoeling dat de task force blijvend onderdeel zal uitmaken van het Ministerie van Defensie, zodat hun expertise bij eventuele volgende vredesmissies wederom kan worden ingezet.

Intentieverklaring verdere samenwerking

Tegelijkertijd met het ondertekenen van de SLA werd ook een intentieverklaring met het Ministerie van Defensie getekend. Het doel van de intentieverklaring is om in het komende jaar op veel meer gebieden te onderzoeken of verdere samenwerking zinvol is.