Intelligente data-analyse draagt bij aan veiligheid

Criminele processen of netwerken blootleggen door het beter beheersen en benutten van grote hoeveelheden data. Dat is in het kort het (complexe) werkterrein van Kecida, het Kennis en expertisecentrum voor intelligente data-analyse van het NFI. Tijdens het congres ‘Sharing Intelligence’ bracht het Nederlands Forensisch Instituut donderdag 16 september de nieuwe productgroep Kecida onder de aandacht.

De digitale techniek, zoals data mining, netwerkanalyse en het maken van profielen, biedt steeds meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het opsporen en ontrafelen van netwerken. Hele criminele processen kunnen inzichtelijk worden gemaakt, wat leidt tot effectieve bestrijding. Bovendien hebben partijen in de veiligheidsketen behoefte aan samenhang en kennis op het steeds complexere terrein van intelligente data-analyse. Spreker Wil van Gemert, directeur Binnenlandse Veiligheid AIVD: “Data-ontwikkeling heeft de snelheid van een centrifuge. We moeten zorgen dat we bijblijven, Kecida kan daar zeker bij helpen.”

Opsporing

‪De veiligheidsketen staat aan het begin van een uitdagende en onontkoombare ontwikkeling. Technieken op het gebied van intelligente data-analyse worden steeds verfijnder. Hierdoor kunnen de grote stroom gegevens beter worden beheerst en benut. Dit is van onschatbare waarde voor de verbetering van opsporing, handhaving en toezicht. Pieter-Jaap van Aalbersberg, korpschef van Politie IJsselland: “In de 72 procent van de niet opgeloste misdaad is nog een hoop te verdienen, intelligente data-analyse kan daar zeker bij helpen.”

Kansen

Tijdens het congres werd stilgestaan bij de mogelijkheden van en (juridische) grenzen aan samenwerking. Tjark Tjin-A-Tsoi, Algemeen directeur van het NFI: "Om effectief gebruik te maken van de enorme kansen die intelligente data-analyse biedt, zal de politiek zich moeten buigen over de ethische dimensie. Momenteel is de onduidelijkheid groot. Door beter en meer gebruik te maken van moderne technologie kunnen de effectiviteit en efficiency van de veiligheidssector worden vergroot."

Kecida

Het NFI/Kecida voorziet als dienstverlener organisaties in de OOV-sector (Openbaar Orde en Veiligheid) van state-of-the-art diensten op het gebied van intelligente data-analyse.  Slimmer omgaan met informatie en zo de veiligheid in de samenleving verbeteren. Dat is het hoofddoel van Kecida, het ‘Kennis- en informatiecentrum voor intelligente data-analyse’, onderdeel van het NFI. Kecida houdt zich bezig met het inventariseren, evalueren en toepassen van technieken voor intelligente data-analyse. Door kennis en expertise op het vlak van digitale technologie te bundelen en waar nodig te creëren, ondersteunt Kecida Nederlandse overheidspartijen om meer kennis uit bestaande gegevens te halen. Dit doordat informatie toegankelijker wordt gemaakt en doordat patronen worden ontdekt die voorheen onopgemerkt bleven.