Boek ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’

In het boek ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’ zet DNA-deskundige Lex Meulenbroek in honderd pagina’s de te onderscheiden fasen van forensisch DNA-onderzoek uiteen.

DNA-technologie ontwikkelt zich razendsnel, waardoor de mogelijkheden van het forensisch DNA-onderzoek verder toenemen. Dit maakt forensisch DNA-onderzoek nog gevoeliger, maar ook complexer.

Hogere eisen

Niet alleen aan de kennis en ervaring van DNA-deskundigen worden steeds hogere eisen gesteld, maar ook aan die van juristen die met de rapportages van DNA-onderzoek te maken krijgen. Om de resultaten en conclusies van dergelijke rapportages goed te kunnen begrijpen en toepassen, is basiskennis van forensisch-biologisch onderzoek onmisbaar.

Vier fasen

Voor DNA-deskundige Lex Meulenbroek reden om het boek ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk; Te onderscheiden fasen en wetenschappelijke bewijswaarde’ te schrijven. Aan de hand van voorbeelden en cases komt de lezer alles te weten over de vier fasen die forensisch DNA-onderzoek doorloopt:

  1. analyseren
  2. interpreteren
  3. vergelijken en wetenschappelijke bewijswaarde
  4. beschouwen in context

Ook komen de verschillende categorieën aan bod waarin de resultaten en conclusies van het onderzoek en daarmee de wetenschappelijke bewijswaarden zijn onder te verdelen.

Aanvulling

‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’ is bedoeld als aanvulling op en verdieping van het handboek ‘De Essenties van forensisch biologisch onderzoek; Humane biologische sporen en DNA’, dat eerder van Meulenbroeks hand verscheen.

De uitgave ‘Forensisch DNA-onderzoek in de (strafrecht)praktijk’ is rechtstreeks te bestellen bij het NFI, via onderstaande link.