Gerrit van de Haar overleden

Op maandag 15 november is Gerrit van de Haar, operationeel directeur van het NFI, op 59-jarige leeftijd overleden.

Een man met een groot gevoel voor rechtvaardigheid en het algemene belang

Gerrit van de Haar studeerde chemie in Groningen en diende in zijn hele carrière met hart en ziel de overheid: eerst als afdelingshoofd en in verschillende directiefuncties bij de Keuringsdienst van Waren, in Groningen, Rotterdam en Rijswijk, daarna als directeur bedrijfsvoering van de Inspectie Gezondheidsbescherming, Waren en Veterinaire zaken in Den Haag. In mei 2000 werd Gerrit directielid van het Nederlands Forensisch Instituut, eerst als vakdirecteur chemisch onderzoek, later als operationeel directeur. 

Wijs, bescheiden en filosofisch

Gerrit hield niet van uiterlijk vertoon, vaak kwam hij op de fiets naar het werk. Hij maakte indruk met zijn grote kennis van zaken; hij was het ‘geheugen’ van het NFI en beschikte over een ontzagwekkende kennis van de regelgeving binnen de overheid. Door zijn filosofische inslag was Gerrit een wijs klankbord voor vele plannen en ideeën, en had hij altijd een citaat of een spreuk paraat.

Mensgericht

Veel NFI-medewerkers kenden Gerrit als enthousiast deelnemer aan allerlei bedrijfsactiviteiten. Hij was altijd aanwezig bij evenementen voor medewerkers, van het volleybaltoernooi tot de jaarlijkse personeelsdag. De NFI-band kon op zijn bijzonder warme ondersteuning rekenen.

Die passie voor de medewerkers zag je ook terug in Gerrits dagelijks werk. Veel HRM-gerelateerde zaken bij het NFI dragen zijn stempel. Hij was vakinhoudelijk enorm begaan met personeelsgerichte onderwerpen zoals interne opleidingen, competentiemanagement, loopbaanbeleid en het functiehuis. Gerrit was daarbij altijd met zo groot mogelijke creativiteit op zoek naar een zo optimaal mogelijk resultaat voor de medewerkers, binnen de regels en binnen zijn eigen waarden en normen. Dáárvoor ging hij aan de slag; bezield, rechtvaardig, integer, dienstbaar en met een warm hart voor de medewerkers.

Wij zullen Gerrit erg missen. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en zoons, die wij veel sterkte toewensen bij het verwerken van dit grote verlies.

Tjark Tjin-A-Tsoi 
Algemeen directeur Nederlands Forensisch Instituut