Haarkleur voorspellen op basis van DNA

Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om op basis van DNA te voorspellen welke haarkleur iemand waarschijnlijk heeft.

Met meer dan 90 procent nauwkeurigheid kan uit DNA worden afgeleid of een persoon rood of zwart haar heeft. Of iemand blond of bruin haar heeft, kan met nieuwe methode met 80 procent nauwkeurigheid worden vastgesteld. Het Nederlands Forensisch Instituut is een van de financiers van het onderzoek.

Prof. dr. Ate Kloosterman, DNA-deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut: “Met dit onderzoek is de wetenschappelijke basis gelegd voor de ontwikkeling van een DNA-test die de haarkleur kan voorspellen. Een gevalideerd testsysteem voor de haarkleur zal op niet al te lange termijn voor het forensisch onderzoek beschikbaar komen. De onderzoekers publiceerden al eerder over het voorspellen van de oogkleur en het inschatten van de leeftijd op basis van DNA-materiaal. Dergelijke objectieve informatie kan worden gebruikt om het signalement van de gezochte persoon te verfijnen. Deze nieuwe vondst leidt tot een belangrijke uitbreiding van de toekomstige DNA-toolkit van forensisch onderzoekers om onbekende daders te vinden.”