Onderzoek in 10 jaar oude moordzaak

De Telegraaf van vandaag meldt dat het NFI de verdediging van Danny van den Hoogen heeft ‘gedwarsboomd’. Het NFI wijst het geschetste beeld nadrukkelijk van de hand.

In contacten met de advocaat is in een vroeg stadium al aan de orde geweest dat het NFI geen eigenaar is van onderzoeksmateriaal (hier: de hulzen), en dat het Openbaar Ministerie toestemming moet geven voor nader onderzoek of overdracht van de materialen. Ook zijn de uitgevoerde onderzoeken en onderzoeksvolgorde de revue gepasseerd.

Hulzen

Onderzoek aan hulzen wordt in het onderzoekstraject als laatste aangeboden bij de NFI-deskundigen van Wapens & Munitie, juist omdat voor goed vergelijkend krassporenonderzoek het schoonmaken van de hulzen gewenst is. Hiermee worden microsporen (bijvoorbeeld DNA-sporen) vernietigd die op dat moment aanwezig zijn. Vervolgens worden hulzen opgenomen in de Landelijke Verzameling van Niet-geïdentificeerde munitiedelen. Zodra een nieuw schietincident plaatsvindt, worden hulzen uit deze verzameling met elkaar vergeleken. Schietproeven worden niet uitgevoerd met hulzen maar met wapens.

DNA-profielen

Vanwege de gevoeligheid van de hedendaagse DNA-technieken, neemt het NFI DNA-profielen van medewerkers op in een zogenaamde ‘eliminatie-databank’. Hierdoor kunnen aangetroffen DNA-profielen meteen herleid worden naar onderzoekers.

Het artikel in de Telegraaf kwam tot stand zonder dat er contact is geweest met het NFI.