NFI Field Lab geopend

Het NFI Field Lab is vrijdag 18 maart officieel geopend door Erik Akerboom, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Ook de Haagse wethouder Henk Kool van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie was bij de opening aanwezig.

Multidisciplinair oefenen

In het NFI Field Lab kunnen alle partijen uit de veiligheidsketen onder gesimuleerde, maar realistische condities multidisciplinair oefenen met het veiligstellen van sporen op een complexe plaats delict (PD). Dit draagt bij aan een hoger oplossingspercentage en meer efficiency door gebruik van state-of-the-art technologie en door training. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk nucleaire, biologische en terroristische aanslagen na te bootsen in het NFI Field Lab, met als doel optimale voorbereiding op een incident waarbij chemische, biologische, radioactieve en nucleaire (CBRN-) middelen betrokken zijn.

"Het Field Lab is een prachtig praktisch voorbeeld van hoe je partijen bij elkaar brengt, samen laat trainen en van elkaar laat leren. Het NFI brengt deze vaak geuite wens dus ook in de praktijk met het Field Lab. Als gemeente stellen wij een dergelijke houding van aanpakken en voorop lopen bij de nieuwste ontwikkelingen natuurlijk zeer op prijs," aldus Kool.

'Forensic awareness'

De afgelopen decennia zijn de technologische mogelijkheden voor analytisch forensisch onderzoek sterk toegenomen. De sporen die kunnen worden onderzocht, zijn steeds kleiner en diverser geworden en zijn vaak met het blote oog niet zichtbaar. Hierdoor is het vinden en veiligstellen van relevante sporen ook complexer geworden. Het efficiënt en effectief behandelen van een complexe plaats delict is essentieel voor de betrouwbaarheid van het forensisch laboratoriumonderzoek dat meestal later volgt. 

"Forensic awareness is van cruciaal belang bij CBRN-incidenten, met name bij complexe incidenten. Complexe PD’s vragen om goede coördinatie en afstemming. Iedere expert moet zijn werk kunnen doen zonder daarbij het werk van de ander te verstoren en daarmee sporen te vernietigen. Om kennis en ervaring op te doen in samenwerking met andere disciplines moeten technisch rechercheurs en forensisch onderzoekers kunnen oefenen. In een zo realistisch mogelijke omgeving. Een behoefte waarin dit Field Lab als geen ander voorziet," zo sprak Akerboom tijdens de opening.

Forensische keten versterken

Technisch onderzoek speelt een steeds grotere en belangrijke rol in opsporingsonderzoek en rechtszaken. Met het aanbieden van het NFI Field Lab als oefen- en opleidingsfaciliteit wil het NFI diensten verlenen die de forensische keten verder versterken. Tjin-A-Tsoi lichtte dit als volgt toe: "Door spectaculaire innovaties kan steeds meer opsporingsinformatie worden verkregen uit steeds kleinere en diversere sporen. Dit creëert echter twee knelpunten: hoe vind je zulke kleine sporen op de plaats delict en hoe leg je al die complexe techniek uit aan leken? Juist daarom heeft het NFI de NFI Academy en het NFI Field Lab opgezet. Dit maakt het voor het eerst mogelijk gericht nieuwe technologie voor de PD te ontwikkelen, te testen en er onder gecontroleerde omstandigheden mee te trainen."

Het NFI Field Lab heeft een oppervlakte van 800 m2 en ligt naast het huidige gebouw van het NFI. De ruimte is uitgerust met de modernste technieken voor multidisciplinaire oefeningen en opleidingen. "De strafrechtsketen zou zichzelf meer moeten gaan zien als een technologie-intensieve sector. Het is daarom belangrijk om de keten constant te informeren over de technologische mogelijkheden en hen waar nodig te begeleiden bij de inzet daarvan," aldus Tjin-A-Tsoi.