Telegraaf schetst onjuist beeld onderzoek NFI

In De Telegraaf van 12 mei wordt bericht over de zaak van drie vermoorde baby's in Geleen. Het NFI heeft sectie verricht op het lichaam van één van drie dode baby's. Het beeld dat De Telegraaf schetst van de werkwijze van het NFI in dit onderzoek is onjuist.

Secties die het NFI uitvoert op lichamen van minderjarigen verlopen volgens het protocol forensische kindersecties en worden uitgevoerd door een geregistreerd kinderpatholoog. Tijdens een sectie worden organen van een slachtoffer beoordeeld. Ook worden kleine delen van organen en weefsel uitgenomen en bewaard voor nader microscopisch, DNA en toxicologisch onderzoek. Al het resterende wordt teruggeplaatst in het lichaam. Organen van een baby zijn dusdanig klein van omvang dat deze veelal in hun geheel worden veiliggesteld voor het microscopisch en toxicologisch onderzoek.

Al het onderzoeksmateriaal dat door het NFI is veiliggesteld voor onderzoek is ten behoeve van de hersectie aan de heer Spendlove overgedragen. De suggestie dat er iets niet geleverd zou zijn, is volstrekt onjuist.

De rechtszaak loopt nog. In juni wordt een volgende zitting verwacht. [Update: 12 en 13 september 2011 is de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank van Maasstricht.] Om deze reden kan het NFI niet in detail ingaan op de beweringen in De Telegraaf. De discussie over de inhoud van de rapporten van deskundigen dient in de eerste plaats te worden gevoerd in de rechtszaal en deze mag gerust scherp en stevig zijn.

Het verschenen artikel gaat echter veel verder. Het is het zoveelste in een reeks van artikelen met een zelfde sfeer en achtergrond en vol insinuaties, halve waarheden en aperte onjuistheden. Het NFI herkent zich in het geheel niet in het geschetste beeld, neemt volledig afstand van de gekozen toon en verwerpt de aantijgingen nadrukkelijk.