Reactie NFI op afscheidsrede Broeders

In zijn afscheidsrede geeft hoogleraar Ton Broeders zijn visie op de forensische markt in Nederland. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) herkent het beeld ten dele.

Concurrentie

Het NFI heeft geen wettelijk monopolie, maar de concurrentie op de forensische markt is momenteel beperkt. Het NFI is een voorstander van concurrentie en maakt zich hier al enkele jaren sterk voor. De visie van het NFI op dit thema is te lezen in het stuk ‘Bespiegelingen op de forensische markt’ dat onderaan dit bericht staat vermeld. Anderhalf jaar geleden is het ministerie van Veiligheid en Justitie bovendien een pilot met concurrentie gestart om de gevolgen ervan te bestuderen. Tot slot merkt het NFI op dat forensisch dienstverleners als het NFI, los van concurrentie, een sterke kwaliteitsprikkel ondervinden door zeer lage fout tolerantie van de opdrachtgevers en doordat het werk van forensisch onderzoekers kritisch wordt gevolgd door rechters, advocaten en de media.

Kans op misinterpretaties verkleinen

Zoals het NFI in eerdere publicaties ook heeft aangegeven, neemt de techniek een enorme vlucht waardoor er steeds meer mogelijk is op het gebied van forensisch onderzoek. Tegelijkertijd is het gevolg daarvan dat het voor juristen steeds complexer wordt om alles te doorgronden en correct te interpreteren. Juist om die reden heeft het NFI de NFI Academy opgericht. De Academy richt zich volledig op het trainen en (bij)scholen van opdrachtgevers, zodat ze forensisch onderzoek op de juiste manier en effectief kunnen blijven toepassen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Het NFI deelt de visie van Broeders ten aanzien van de noodzaak de wetenschappelijke onderbouwing van sommige forensische vakgebieden te vergroten. Dit heeft dan ook constant de aandacht van het NFI. Zo is het NFI als een van de eerste forensische dienstverleners ter wereld enkele jaren geleden begonnen met een grootschalig objectiveringprogramma aan de hand van empirisch onderzoek. Het doel daarvan is om forensische interpretaties zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van individuele deskundigen. Daarnaast heeft het NFI bijgedragen aan de invulling van het programma dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is gestart om meer fundamenteel forensisch onderzoek mogelijk te maken.