NFI benadrukt noodzaak Bayesiaanse methode

Het zoeken en vinden van de waarheid in strafzaken was het thema van de praktijkdag, die Studiecentrum Kerckebosch in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vandaag organiseerde.

Kees Möhring, directeur Externe Relaties van het NFI, opende de dag, die bestond uit een plenair deel gevolgd door drie workshoprondes.

Van Koppen

Het plenaire ochtendprogramma werd afgesloten door Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie en auteur van het boek ‘Overtuigend bewijs; Indammen van rechterlijke dwalingen’. Dit boek werd aan alle deelnemers van de praktijkdag uitgereikt. Gedurende de workshop werd met Van Koppen door de deelnemers gediscussieerd over de inhoud van zijn publicatie. Deskundigen van het NFI reageren in een discussiestuk op het boek (zie bijlage).

Misverstanden

Want hoewel het NFI medeorganisator is van de praktijkdag, verschilt het NFI op een aantal punten van mening met Van Koppen. Volgens het NFI bevat het boek een aantal onjuistheden en misverstanden. Het zijn deze misverstanden die leiden tot een ogenschijnlijke tegenstelling tussen Van Koppen en het NFI over de interpretatie van bewijs, terwijl zij het over de basisprincipes juist eens lijken te zijn.

Reactie NFI

Twee gerechtelijk deskundigen van het NFI (bijzonder hoogleraar forensische statistiek Marjan Sjerps en principal scientist Charles Berger) bespreken in een stuk de misverstanden uit ‘Overtuigend bewijs’. Dit artikel, dat onderaan dit bericht staat vermeld, is ook aan alle deelnemers van de praktijkdag verstrekt.

De praktijkdag werd bijgewoond door (forensisch) rechercheurs, bijzondere opsporingsambtenaren, strafrechtadvocaten, officieren van justitie, rechters en gerechtelijke deskundigen.