NFI Jaarbeeld 2010

‘Innoveren met impact’ is de titel van het jaarverslag 2010. Met technologische en wetenschappelijke innovatie vergroot het NFI zijn mogelijkheden en daarmee de impact van het werk.

Voortgaande verbetering

Het afgesloten jaar stond in het teken van voortgaande verbetering. Zo nam de gemiddelde levertijd met ruim veertig procent nog verder af.

Innovaties

Het NFI introduceerde ‘DNA 6 uur’. De dienst die het mogelijk maakt binnen zes uur een DNA-analyse uit te voeren, deze te vergelijken met de DNA-databank en de rapportage op te leveren. De politie heeft inmiddels in een aantal gevallen buitengewoon effectief gebruik gemaakt van dit product, waardoor zij een verdachte zeer snel konden opsporen. En 2010 was het jaar waarin, met een snelheid die wereldwijd uniek is, de slachtoffers van de vliegramp in Tripoli werden geïdentificeerd. Beiden zijn voorbeelden van innovaties die veel betekenen voor het forensisch werk.

‘Continue innovatie is onmisbaar voor het NFI. Verdere ontwikkeling van state-of-the-art forensische technieken vormt een belangrijke pijler van de activiteiten van het NFI. De huidige vernieuwingen zijn immers de basis voor toekomstige opsporing. We innoveren met als doel producten en diensten te ontwikkelen waarmee we onze klanten optimaal ondersteunen bij het opsporen en vervolgen van verdachten, en het vrijpleiten van onschuldigen,’ zegt Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI.

Minder onderzoeksaanvragen

In 2010 voerde het NFI 42.100 onderzoeken uit. Na een jarenlange stijging was er in 2010 een tijdelijke vermindering in het aantal onderzoeksaanvragen. Dit werd mede veroorzaakt door het in werking treden van de Wet deskundige in strafzaken. De ingebruikname van het bijbehorende deskundigenregister bracht voor de keten extra administratieve handelingen met zich mee die tot deze verlaging leidden.

Samenwerking

Vernieuwen, samenwerken en kennis bundelen met verschillende organisaties en bedrijven, nationaal en internationaal, versterken de kracht van het NFI. Onlangs werd het NFI Field Lab geopend, waar alle partijen uit de veiligheidsketen multidisciplinair kunnen oefenen met het veiligstellen van sporen op een complexe plaats delict. Het NFI Field Lab is tevens de opleidings- en trainingsruimte van de NFI Academy die in 2010 startte. Al in het eerste jaar van haar bestaan voorzag de NFI Academy met vele gastlessen, cursussen, themadagen en conferenties in de stijgende vraag naar training en opleiding op forensisch gebied.

Samen met zijn klanten zet het NFI in 2011 verder in op verbetering van de informatievoorziening en vermindering van bureaucratie.

Meer informatie

Het NFI Jaarbeeld 2010 bestaat uit korte teksten en treffende foto’s die een beeld geven van het werk. Een tijdlijn markeert bijzondere momenten uit 2010.