NFI: jaarlijks inzage in aard meldingen en correcties DNA-onderzoek

Het NFI publiceert al enige jaren in zijn jaarverslagen een korte samenvatting van de resultaten van de kwaliteitscontroles die standaard in het kader van het kwaliteitssysteem worden uitgevoerd. De samenvattingen die tot nu toe werden gepubliceerd tonen totalen, maar geven geen gedetailleerd inzicht in de aard van de meldingen of de correcties waartoe ze hebben geleid. 

Omdat het belang van DNA in de opsporing en vervolging de afgelopen jaren sterk is toegenomen en vertrouwen in het werk van forensische laboratoria van groot belang is, hebben verschillende partijen - waaronder De Telegraaf door middel van een WOB-verzoek - belangstelling getoond voor uitvoeriger informatie. Daarom heeft het NFI besloten deze informatie voortaan jaarlijks te publiceren, te beginnen met het overzicht van 2010. Eerdere overzichten zijn op aanvraag beschikbaar. Het NFI is vooralsnog het enige laboratorium in Nederland dat gedetailleerd inzage geeft in afwijkingen, fouten en correctiemaatregelen bij forensisch DNA-onderzoek.

Overzichten van afwijkingen en correctiemaatregelen

In elke stap van het DNA-onderzoek heeft het NFI controlestappen ingebouwd om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen. Als bij een van deze controlestappen een afwijking of fout wordt geconstateerd, dan worden (zonodig) corrigerende maatregelen getroffen. Zowel de afwijkingen en fouten als de corrigerende maatregelen worden geregistreerd. De lijsten die het NFI nu publiceert zijn daar een samenvatting van. Het doel van dit alles is het corrigeren van mogelijke fouten, en het verder verbeteren van processen.

De totalen zoals gemeld in de jaarverslagen komen tot stand door alle meldingen op te tellen die in het kader van het kwaliteitssyteem zijn verzameld. De meldingsoverzichten geven zo een indruk van de vele controlemomenten bij het bepalen van DNA-profielen.

Jaarverslag 2010

In 2010 is de klachtenprocedure bij het NFI geprofessionaliseerd en in bredere kring bekendgemaakt. Daarnaast intensiveerde het NFI zijn klantcontacten waardoor meer feedback op processen werd ontvangen. Dit, en de toename van de complexiteit en gevoeligheid van DNA-onderzoek, zijn de redenen voor de groei van het aantal klantreacties zoals weergegeven in de tabel van het jaarverslag 2010.