Handschriftonderzoek in Blauw

In het zaterdag verschenen politievakblad Blauw staat een artikel, dat in samenwerking met handschriftonderzoeker Wil Fagel van het NFI tot stand is gekomen.

Tientallen dreigbrieven, afscheidsbrieven en valse handtekeningen gaan jaarlijks door de handen van de onderzoekers bij het NFI. De meeste zaken beginnen met de vraag of een persoon de auteur van een handtekening of brief kan zijn.

Financiële fraude

De handschriftdeskundigen onderzoeken jaarlijks zo’n zestig zaken. Nog geen 25 jaar geleden waren dat er tien keer zo veel. Door de digitalisering zijn bijna alle zaken met vervalste bankoverschrijvingen en valselijk geïnde cheques er tussenuit gevallen. Het aandeel van financiële fraude blijft groot, bijvoorbeeld door valse contracten en nagebootste handtekeningen.

Documentonderzoek

Naast de handschriftexperts werken ook documentenonderzoekers aan binnengekomen zaken. Deze twee onderzoeksgebieden zijn nauw met elkaar verweven en vullen elkaar aan. Het onderzoeken van een document houdt tenslotte niet op na het analyseren van het handschrift. Verschillende politieregio’s hebben zelf ook deskundigen documentonderzoek.