Marktwerking in de forensische dienstverlening

De sterke toename van de vraag naar forensisch onderzoek in de afgelopen jaren heeft de vraag opgeroepen of naast het NFI ook andere instituten een rol moeten spelen bij strafrechtelijk forensisch-technisch onderzoek.

In het verlengde daarvan rijst de vraag of meer marktwerking moet worden toegelaten in dit gebied. De praktijk van dit moment is dat naast het NFI reeds verschillende andere aanbieders van forensische dienstverlening opereren, die zowel door het OM als de verdediging worden ingehuurd. Enkele van deze partijen opereren - net als het NFI - ook internationaal. 

In relatief korte tijd hebben zich veel ontwikkelingen voorgedaan die het veld van forensisch onderzoek in beweging hebben gezet. De afgelopen weken is er in de media veel aandacht voor dit onderwerp, onder andere voor het recente initiatief van Verilabs om een nieuw Internationaal Forensisch Team op te richten. 

Voor meer informatie over de visie van het NFI over dit onderwerp, zie het stuk ‘Bespiegelingen over de forensische markt’ dat het NFI begin 2011 publiceerde.