Reactie NFI op Nieuwsuur

In de uitzending van Nieuwsuur van woensdag 19 oktober werd aandacht besteed aan het werk van de heer Spendlove. In het item ging hij in op de zaak die bekend staat als de 'Geleense babymoorden'.

Naar aanleiding van deze uitzending reageert het NFI als volgt: 

Het is een ongeschreven regel dat niet inhoudelijk wordt ingegaan op zaken die onder de rechter zijn. Dit om 'trial by media' gedurende de procedure te voorkomen, maar ook om slachtoffers en verdachten te beschermen. 

Zeker deskundigen die in betreffende strafzaken een rol spelen moeten zich uiterst terughoudend opstellen. 

In de rechtszaal zal de inhoudelijke discussie tussen de verschillende deskundigen alle ruimte krijgen die het nodig heeft. Het NFI is daarom in de uitzending van Nieuwsuur niet inhoudelijk ingegaan op de zaak die bekend staat als de 'Geleense babymoorden'. Het Openbaar Ministerie heeft onlangs hoger beroep in deze zaak ingesteld.

Eerdere berichtgeving

In de eerdere behandeling van de betreffende zaak hebben zowel het NFI als de heer Spendlove, verbonden aan Independent Forensic Services (IFS), een rapport opgesteld, beide op verzoek van het OM. Er is in de media uitgebreid bericht over het feit dat de conclusies in beide rapporten bleken te verschillen en ook over het feit dat een derde onafhankelijke patholoog de conclusies van het NFI later heeft onderschreven. Dit belangrijke feit werd gisteren niet gemeld in de uitzending van Nieuwsuur.  

In het algemeen is het van groot belang dat een forensisch deskundige niet op de stoel van de rechter gaat zitten, maar onbevooroordeeld naar de feiten kijkt, deze objectief beoordeelt, zich hoedt voor tunnelvisie en meerdere scenario’s in ogenschouw neemt. Het uiteindelijke oordeel over de waarde van het bewijs is in alle gevallen aan de rechter. In dat opzicht is zelfs de aanduiding 'Geleense babymoorden' al suggestief. Het NFI doet op geen enkele wijze uitspraken over schuld of onschuld in deze of andere zaken, maar rapporteert uitsluitend de resultaten van het forensisch onderzoek.

Forensische pathologie in Nederland

Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving (Wet op de lijkbezorging) moet iemand 'arts' zijn om forensische secties te mogen verrichten. In theorie kan dit dus iedere geregistreerde arts zijn.  

Het Nederland Forensisch Instituut (NFI) is echter van mening dat niet iedere in Nederland opgeleide 'arts' over voldoende kennis en ervaring beschikt om forensische secties uit te voeren op het hoge niveau dat het NFI als interne norm hanteert. Bij het NFI werken daarom artsen die (bovendien) een opleiding tot patholoog hebben afgerond. 

In Nederland is dit een medische specialisatie tot klinisch patholoog, omdat een opleiding tot forensisch patholoog in ons land niet bestaat. Indien een geregistreerd klinisch patholoog bij het NFI in dienst treedt, wordt hij of zij eerst intern opgeleid tot forensisch patholoog. Dit is een aanvullende tweejarige opleiding, waar een buitenlandse stage deel van uitmaakt. De opleiding wordt afgesloten met examens voor een externe commissie. Pas dan komt de patholoog in aanmerking voor de functie van tekenbevoegd forensisch patholoog bij het NFI. 

Het voorgaande betreft pathologen die in Nederland zijn opgeleid. In het buitenland bestaan wel opleidingen tot forensisch patholoog of gelijksoortige beroepen. Daar opgeleide deskundigen kunnen dus over de juiste bagage beschikken om bijvoorbeeld bij het NFI te werken als tekenbevoegd forensisch pathologie deskundige, ook al hebben ze dus geen Nederlandse opleiding tot klinisch patholoog voltooid. Zij mogen zich in Nederland echter geen 'patholoog' noemen, omdat dit in Nederland een beschermde titel is die inschrijving vereist in het register van medisch specialisten (MSRC). Of de heer Spendlove over de noodzakelijke kennis beschikt, kan het NFI niet beoordelen.

Inhoud bericht

De inhoud van dit bericht komt grotendeels overeen met de reactie zoals die door het NFI aan Nieuwsuur is verstrekt en die op de website van Nieuwsuur is te lezen. Alleen in de tekst onder het kopje 'Eerdere berichtgeving' is, naar aanleiding van de uitspraken die Spendlove deed in de uitzending, een alinea toegevoegd.