NFI verlaagt levertijden met 90%

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is erin geslaagd de gemiddelde levertijd te reduceren met meer dan 90%, tot gemiddeld 13 dagen. Dit is het resultaat van het wegwerken van alle achterstanden en een programma om de werkprocessen te verbeteren en te versnellen. Daarnaast werden technologische innovaties en nieuwe producten geïntroduceerd om snelle levering te kunnen garanderen.

Begin 2007 was de levertijd van het NFI, gemiddeld over alle producten, ongeveer 130 dagen. In oktober 2011 is de levertijd gedaald tot gemiddeld 13 dagen. Dit is precies 90% lager dan 5 jaar daarvoor. Dit cijfer is inclusief de levertijden van complexe onderzoeksproducten en omvat alle 30 verschillende onderzoeksgebieden van het NFI.

De daling in de levertijden is gerealiseerd door een gerichte aanpak op drie fronten: het wegwerken van de werkvoorraden, invoering van efficiëntere processen en technologische innovatie.

Werkvoorraden

In het verleden waren de levertijden van het NFI regelmatig onderwerp van discussie, bij opdrachtgevers (politie, OM, rechtspraak) maar ook in de pers en de politiek. In 2007 bedroeg de werkvoorraad ongeveer 18.000 zaken, wat lange wachttijden veroorzaakte. Om aan deze situatie een einde te maken, is de productie verhoogd en zijn bovendien met politie en OM heldere afspraken gemaakt over het aantal te verwerken onderzoekaanvragen. In het verleden bestonden dergelijke afspraken namelijk niet, waardoor het aantal aanvragen voor forensisch onderzoek veel groter was dan het aantal onderzoeken dat het NFI kon leveren. De afspraken worden jaarlijks vastgelegd in zogenaamde 'Service Level Agreements'.

Processen

Om de productieprocessen efficiënter te maken, is het NFI in 2008 begonnen met een breed ontwikkelprogramma. Door gebruik te maken van kwantitatieve analytische methoden (bekend als Lean Six Sigma) die ook in het bedrijfsleven gebruikt worden, zijn veel productieprocessen binnen het NFI efficiënter en sneller geworden. Dit resulteerde in het verkorten van de doorlooptijden met tientallen procenten. De goede resultaten van deze methoden hebben inmiddels geleid tot initiatieven om bij OM, politie en rechterlijke macht op een soortgelijke manier te werken aan de reductie van doorlooptijden en verbetering van organisatieprocessen.

Technologie

Snelheid wordt steeds belangrijker in de forensische opsporing. Daarom heeft het NFI al in 2008 het thema levertijdreductie hoog op de lijst van research & developmentprioriteiten geplaatst. In 2010 introduceerde het NFI naar aanleiding van signalen van opdrachtgevers de zogenaamde ‘sprintportefeuille’. Deze bestaat uit een breed aanbod van producten met zeer korte levertijden. Een voorbeeld hiervan is het product DNA-6 uur, dat in 2010 werd geïntroduceerd, waarmee binnen zes uur een volledig DNA-profiel verkregen kan worden. Dit product is uniek in de wereld. Vooral in de opsporingsfase kan snelheid van analyses een cruciaal verschil maken voor de politie en het OM.