NFI-wetenschapper benoemd tot bijzonder hoogleraar Criminalistiek

Op 1 november is dr. ir. C.E.H. (Charles) Berger benoemd tot bijzonder hoogleraar Criminalistiek aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Berger combineert het hoogleraarschap met zijn werk als principal scientist van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

Wetenschappelijk programma

De benoeming van Berger is een belangrijke stap in het wetenschappelijk programma van het NFI. Binnen dit programma werkt het NFI aan de introductie van de laatste wetenschappelijke inzichten en innovaties in het forensische zaakonderzoek en de opsporing. Hierbij wordt intensief samengewerkt met partners in de forensische keten (waaronder Openbaar Ministerie en politie), academische kennisinstellingen en hightech bedrijven. Zo komt externe kennis, expertise en onderzoekscapaciteit beschikbaar voor het forensisch onderzoek. Bijzonder-hoogleraarposities zijn essentieel om samenwerking met de beste universiteiten tot stand te brengen en te bouwen aan een academisch forensisch onderzoeksprogramma in Nederland.

Met de benoeming van Berger wordt het samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden en het NFI verder verstevigd. Het gezamenlijke onderzoeksprogramma zal zich met name richten op de criminalistiek en de wetenschappelijke onderbouwing (objectivering) en logisch correcte rapportage van forensische onderzoeksresultaten. Dit zijn belangrijke strategische prioriteiten voor zowel het NFI als de internationale forensische gemeenschap. In zijn werk als bijzonder hoogleraar Criminalistiek zal Berger tevens aandacht besteden aan de interpretatie en gebruik van forensisch onderzoek binnen de opsporing en in de rechtszaal. 

Curriculum vitae

Charles Berger (1968) promoveerde als natuurkundige aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie deed hij zes jaar lang ervaring op in het buitenland met projecten bij de Naval Research Labs, de universiteiten van Californië en Bordeaux en de Ecole Normale Supérieure in Parijs. In 2003 trad hij in dienst bij het NFI, waar hij als forensisch documentdeskundige is opgeleid. Als principal scientist ondersteunt hij de onderzoekers van het NFI, adviseert hij de directie en bewaakt hij de inhoudelijke wetenschappelijke kwaliteit van het NFI.

Berger is gespecialiseerd in de criminalistiek, met name op het gebied van forensisch interpreteren en concluderen. Recent richt hij zich op onderzoek naar logisch correct redeneren bij, en het objectiveren van forensisch onderzoek. Hiermee verbindt hij de werelden van de sociale en juridische wetenschap en de politiepraktijk. Als hoogleraar zal hij een belangrijke bijdrage leveren aan het facultaire onderzoeksprogramma Criminal Justice. Charles Berger is tevens lid van het College van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD).