NFI lanceert nationale digitale explosievendatabase

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) introduceert vandaag het bomdatasysteem (BDS). In dit systeem wordt kennis opgeslagen over explosieven, verdachte pakketjes en bommeldingen.

Het BDS biedt bevoegde partijen de mogelijkheid om kennis razendsnel en ‘realtime’ te delen met (inter)nationale collega’s. Het systeem is ook via een smartphone of tablet mobiel toegankelijk en kan zo direct gebruikt worden op een plaats delict. Snelheid van informatie-uitwisseling is cruciaal in het opsporingsproces. Het bomdatasysteem levert hieraan een belangrijke bijdrage.  

In opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het NFI een state-of-the-art bomdatasysteem (BDS) ontwikkeld. Naast informatie over incidenten en dreigingen met explosieven, worden ook de gegevens over incidenten en dreigingen met chemische, biologische, radiologische en nucleaire middelen in het bomdatasysteem opgenomen. 

De politie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), de Koninklijke marechaussee (Kmar) en het NFI zijn de vier grootste gebruikers van het BDS.

Crisisbeheersing en terrorismebestrijding ondersteunen

De uitwisseling van technische en gevalideerde informatie ondersteunt crisisbeheersing en terrorismebestrijding. “Wanneer het gaat om de veiligheid van burgers, hulpverleners en kritieke objecten, moet zo snel mogelijk over de juiste informatie beschikt kunnen worden. Dit is een van de harde lessen van verschillende incidenten en aanslagen, zowel nationaal en internationaal,” legt Erik Akerboom uit, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Inschatten van risico’s versnellen

Met behulp van smartphones en tablets kan op een plaats delict informatie direct aan de database worden toegevoegd en worden opgevraagd. Op deze manier worden de gegevens realtime gedeeld met (inter)nationale collega’s. Het systeem maakt het zo mogelijk de uiterlijke kenmerken van een aangetroffen (potentieel) explosief direct te vergelijken met elders gevonden (potentiële) explosieven. Het BDS ontsluit informatie voor opsporing en maakt het leggen van verbanden tussen verschillende onderzoeken mogelijk. Ook kan de politie, die meestal als eerste aanwezig is bij dergelijke incidenten, direct foto’s van de situatie aan de bomdatabase toevoegen en automatisch delen met de EOD. Dit geeft de EOD een duidelijk beeld van de omstandigheden. Het proces van het inschatten van risico’s, het bepalen van de ernst van de situatie en de te nemen acties wordt hierdoor aanzienlijk versneld. De kans op een te grote of te kleine inzet van mensen, middelen en maatregelen wordt met de beschikbare informatie geminimaliseerd. Dit resulteert in veiliger, efficiënter en beter onderbouwd handelen.

Anticiperen op nieuwe trends

Tegelijkertijd maakt de bundeling van informatie in het bomdatasysteem nieuwe trends zichtbaar. Deze informatie is zeer bruikbaar bij het opstellen van nationale trend- en dreigingsanalyses. Ook voor forensisch onderzoek is deze kennis van groot belang. Onderzoeksmethoden kunnen op basis van de laatste informatie aangescherpt, beter onderbouwd of zelfs vernieuwd worden.

Kennis realtime delen en uitbreiden

“Met het multidisciplinaire bomdatasysteem kunnen de juiste mensen op het juiste moment de juiste informatie delen. De kennis over (zelfgemaakte) explosieven, chemische, biologische en radiologische middelen wordt realtime uitgebreid en gedeeld. Dit vergroot de veiligheid en kwaliteit bij het forensisch onderzoek van een verdacht object sterk,” licht Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI, toe.

Lancering

Vandaag vindt bij het NFI een conferentie plaats waar het bomdatasysteem officieel wordt gelanceerd. Vertegenwoordigers van het NCTV, de politie Nederland, het ministerie van Defensie en de Metropolitan Police zullen spreken over het belang van (internationale) samenwerking op het gebied van crisisbeheersing en terrorismebestrijding.