NFI publiceert externe onderzoeken

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) publiceert als eerste forensisch laboratorium jaarlijks de externe en interne rapporten over kwaliteitsmanagement.

Vandaag verschijnen op deze website de rapporten van de onafhankelijke Raad voor Accreditatie (RvA), die het NFI jaarlijks volgens internationaal vastgestelde normen controleert. Bij DNA-onderzoek zijn het vooral de meldingen onder de noemer ‘contaminatie’ die tot vragen en ook misverstanden kunnen leiden. Om die reden publiceert het NFI ook een nadere toelichting op deze meldingen. Hieruit blijkt dat contaminatiegevallen onvermijdelijk zijn, zelden voorkomen en meestal gecorrigeerd kunnen worden.  

Naast de RvA-rapporten publiceert het NFI vanaf 2012 ook lijsten met meldingen en interne audits. Dit zal jaarlijks plaatsvinden rond de publicatiedatum van het jaarverslag. 

Het NFI publiceert de resultaten van de RvA om de transparantie van het forensisch onderzoek verder te bevorderen. Het instituut legt hiermee aan opdrachtgevers en belanghebbenden verantwoording af over zijn werkzaamheden. Ook media hebben het NFI verzocht over te gaan tot publicatie. Eerder dit jaar zijn op verzoek van de media al RvA-rapporten naar buiten gebracht over DNA-onderzoek.

Kwaliteit verbeteren

Het NFI gebruikt de RvA-rapporten en de interne controles om de kwaliteit van het forensisch onderzoek aan te scherpen. Het NFI is van mening dat het kwaliteitsbewustzijn van medewerkers, vooral ten aanzien van procedurele, procesmatige en administratieve aspecten, verder verbeterd  moet worden. Vakinhoudelijk gedreven  professionals, die primair gericht zijn op de kwaliteit van het onderzoek, hebben van nature minder affiniteit met administratieve processen. 

De afgelopen jaren zijn forse stappen gezet. Zo is het procesmanagement grondig aangepakt, met als gevolg een daling van de levertijden met 90%. Ook zijn de administratie en logistiek sterk verbeterd en wordt de naleving van de kwaliteitsprotocollen intensiever aangestuurd. Toch ziet het NFI nog ruimte voor verbetering – bij voorbeeld met betrekking tot de snelheid en grondigheid waarmee geconstateerde afwijkingen worden opgelost. Het instituut heeft zichzelf ook voor de komende jaren ambitieuze doelen gesteld ten aanzien van deze aspecten.

Inhoud RvA-onderzoeken

De RvA rapporteert type A- en type B-afwijkingen in het forensisch onderzoek. Type A is relatief ernstig (vakbekwaamheid of kwaliteitssystemen onder de maat) en moet daarom direct worden gecorrigeerd. Sinds de invoering van de audits 13 jaar geleden, is bij het NFI éénmaal een type A geconstateerd. Dat was in 1999. De afwijking is tijdens de beoordeling verholpen. Het betrof de veiligheid van een medewerker bij de afdeling explosieven.

Bij een type B-afwijking krijgt het NFI drie maanden de tijd voor verbetering. De gevonden afwijkingen vormen geen direct risico voor de kwaliteit. Ze hadden onder meer betrekking op de kalibratie van apparatuur, het niet up-to-date zijn van cv’s, typefouten, ventilatieproblemen, het afwijkend gebruik van terminologie, procedures die niet zijn vastgelegd en de niet tijdige implementatie van corrigerende maatregelen.

Op basis van de bevindingen kan het RvA-auditteam adviseren de accreditatie van het NFI te schorsen of in te trekken. Alleen in 2005 heeft de RvA een schorsing van de accreditatie op het kwaliteitssysteem van het NFI overwogen. Maar ook toen is de accreditatie verleend omdat de geconstateerde afwijkingen adequaat werden verholpen. 

Het is overigens bijzonder zeldzaam dat een audit bij een groot en complex laboratorium geen afwijkingen oplevert. 

Op de website van de RvA staan alle 76 verrichtingen van het NFI waarvoor het instituut geaccrediteerd is.

Over het NFI

Het NFI levert in opdracht van klanten kwalitatief hoogwaardige forensische diensten met behulp van state-of-the-art technologie en wetenschap. Klanten zijn meestal het Openbaar Ministerie (OM) en de politie, maar ook een advocaat, een zaaksofficier of rechter-commissaris kan onderzoek aanvragen. Het NFI levert verder diensten aan het Joegoslavië Tribunaal, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, buitenlandse politie en justitie en aan bijzondere opsporingsdiensten.

In 2010 zijn ruim 52.000 externe producten geleverd. Bij het NFI, gevestigd in Den Haag, werken bijna 570 mensen.