Oefening CHEMSHIELD 2011 succesvol

De internationale 'table top'-oefening CHEMSHIELD 2011 is vandaag succesvol afgerond. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gastheer en medeorganisator van deze meerdaagse oefening, die zich richt op de respons bij een mogelijke terroristische aanslag met een chemisch wapen.

Tijdens de 'table top'-oefening, die is georganiseerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), werd op papier en via elektronische communicatie geoefend in het samenwerken en informatie uitwisselen in een scenario van een chemische aanslag. 

Internationale samenwerking

In internationaal verband is geoefend door ruim 120 deelnemers uit verschillende sectoren, waaronder chemische experts, inlichtingendiensten en politie- en douaneorganisaties. Het doel van de oefening was:

  • het verkennen van de huidige internationale samenwerkingsverbanden
  • het stimuleren van internationale/intersectorale samenwerking
  • het stimuleren van informatie uitwisseling
  • het creëren van een vertrouwde gemeenschap

NFI Field Lab

Het NFI Field Lab bood gedurende drie dagen onderdak aan deze complexe en strategische oefening. Het scenario van de oefening kende een aantal forensische elementen die een rol zouden kunnen spelen bij zo’n aanslag. Ook werd er een forensische demonstratie gegeven door het CBRN-team van het NFI.