Onderzoek Nicole van den Hurk

Het Openbaar Ministerie geeft vandaag het stoffelijk overschot van Nicole van den Hurk vrij. Zij wordt binnenkort in besloten kring door de nabestaanden herbegraven. Vandaag is aan de nabestaanden verteld dat het stoffelijk overschot incompleet is. De onderkaak van het slachtoffer ontbreekt. Dit is pijnlijk.

De voorgangers van het NFI (het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie en het Gerechtelijk Laboratorium) waren in 1995 meteen betrokken bij het onderzoek. Het onderzoek werd voortgezet in de vorm van een cold case onderzoek in 2004 en later in 2011. Na nieuwe aanwijzingen is het stoffelijk overschot in september 2011 opgegraven.

Onderzoek

Tijdens dit laatste onderzoek is vastgesteld dat de onderkaak niet meer aanwezig is. Zowel het NFI als de politie hebben een zeer uitgebreide zoektocht ingesteld naar de plaats waar de onderkaak is opgeslagen. De gehele onderzoekshistorie sinds 1995 is bekeken, vele betrokkenen bij politie, NFI en daarbuiten zijn bevraagd. Ook de documentatie uit de jaren ’90 bood geen aanknopingspunten voor de vindplaats van de kaak.

Het forensisch onderzoek (op de plaats delict en daarna) is in de loop van de jaren aanzienlijk verbeterd, zowel wat betreft de technieken, als de logistiek en administratie. Onder andere een sporenvolgsysteem* dat de hele keten sinds een aantal jaar gebruikt, moet de kans op dit soort gebeurtenissen minimaliseren. 

Het lichaam van Nicole van den Hurk werd in 1995 gevonden in de bossen in Lierop. Zij is door geweld om het leven gebracht, een dader is tot op heden niet gevonden. Het onderzoek is nog steeds gaande, waaronder forensisch onderzoek zoals DNA-onderzoek. Hierover kan, in het belang van het onderzoek, geen inhoudelijke informatie worden gegeven. 

*Op de plaats delict voorziet de politie (forensische opsporing) ieder spoor van een sticker met een unieke code en een RFID-chip. Deze code wordt gedurende het hele proces door alle procespartijen gebruikt. Bij het NFI is een Track & Trace-systeem in gebruik waarmee door middel van de RFID-chip op ieder moment achterhaald kan worden waar het betreffende spoor zich in het pand bevindt.