Opstelten opent Cyber Security Centrum

Minister Opstelten heeft vandaag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geopend. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een van de partners die binnen dit centrum samenwerken aan de veiligheid van (online) computernetwerken binnen Nederland.

De overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap bundelen in het NCSC hun kennis van cyber security. Binnen dit samenwerkingsverband kunnen (potentiële) online dreigingen beter in kaart worden gebracht, kunnen organisaties en instanties alert worden gemaakt op mogelijke gevaren en kan er gezamenlijk adequaat worden gereageerd op incidenten.

Toename digitale criminaliteit

Uit het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN), dat in december 2011 uitkwam, blijkt dat digitale spionage en digitale criminaliteit de grootste digitale dreigingen zijn waar Nederland nu mee wordt geconfronteerd. Deze incidenten namen in 2011 zowel bij private organisaties als overheden toe.

Bewustzijn vergroten

In de toekomst zal het NCSC regelmatig een Cyber Security Beeld uitbrengen om zo kennis te delen met de samenleving en het bewustzijn van ICT-gebruikers te vergroten.

Samenwerken

In het NCSC werken het ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken en Landbouw, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Defensie en Buitenlandse Zaken samen met de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, politie, Openbaar Ministerie en het NFI. Govcert.nl en de ICT Response Board gaan op in het nieuwe centrum.

De komende maanden zal het aantal samenwerkingspartners worden uitgebreid. Zo zullen telecom- en energiebedrijven ook onderdeel worden van het NCSC.

Het streven is om door samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap hét expertiseplatform voor online veiligheid in Nederland te worden

Cyber Security Strategie

De NCSC vloeit voort uit de Nationale Cyber Security Strategie uit februari 2011 waarin werd aanbevolen om in de strijd tegen verstoringen in digitale infrastructuur integraal aan te pakken.