Verzelfstandiging Internet Research and Investigation Network

Het landelijk Internet Research and Investigation Network verzelfstandigt. Politie Nederland, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Belastingdienst gaan de verzelfstandiging en de borging van het iRN samen organiseren. Het doel is het gebruik van het iRN zowel in binnen- als buitenland verder te laten groeien. De samenwerkingsovereenkomst tussen bovengenoemde partijen werd op 31 januari 2012 getekend.

Internet Research and Investigation Network

Met het iRN kunnen Nederlandse overheidsinstanties met een opsporende of een toezichthoudende taak opsporing- en intelligence-onderzoek op internet uitvoeren, op een forensisch geborgde manier. Dit zorgt ervoor dat verkregen bewijsmateriaal ook gebruikt kan worden voor strafvervolging.

Het iRN versterkt de samenwerking tussen deze overheidsinstanties doordat het snelle en veilige kennisuitwisseling tussen iRN-gebruikers mogelijk maakt. Er zijn nu 700 iRN-werkplekken waar ruim 4500 personen gebruik van maken

Stuurgroep

De politie, de NCTV, het NFI en de Belastingdienst hebben een stuurgroep gevormd die de verzelfstandiging van iRN gaat begeleiden. Het projectmanagement wordt uitgevoerd door TNO.

Uitbreiding

Ook zal het iRN de komende jaren verder worden uitgebreid. Hiervoor is het project iColumbo opgezet. In dit project worden softwaretools ontwikkeld die de gebruikers ondersteunen bij het vinden en analyseren van relevante informatie op internet. Ook passende tools uit andere bronnen worden via iRN beschikbaar gemaakt. Een van deze tools is XIRAF.

 “De toegang tot XIRAF vanaf de iRN-werkplekken maakt het mogelijk om de gegevens die tijdens online onderzoek zijn achterhaald, direct samen te brengen met de data die in XIRAF staat en die bijvoorbeeld is aangetroffen op in beslag genomen harde schijven. Hierdoor kunnen sneller verbanden worden gelegd tussen de aangetroffen informatie,” legt Peter de Beijer uit, projectleider van het iRN.

Steeds meer gebruikers van Xiraf

XIRAF wordt door steeds meer opsporingsinstanties gebruikt. Negen van de tien nieuwe politieregio’s en het KLPD (waaronder het Team High Tech Crime) benutten de software. Ook enkele andere overheidsorganisaties maken gebruik van XIRAF. En er is serieuze belangstelling vanuit het buitenland voor de tool.

“Dat Xiraf steeds meer gebruikers telt, laat zien dat de applicatie voorziet in een belangrijke behoefte van opsporingsinstanties. En daar zijn we trots op. Inmiddels maken meer dan 300 rechercheurs gebruik van Xiraf en zijn er meer dan 100 zaken in het systeem ingevoerd. De samenwerking met iRN zorgt voor een veilige ontsluiting van XIRAF op de werkplek van de rechercheur,” licht Guido Driessen toe, projectleider van Xiraf binnen het NFI.

Grote hoeveelheden data

De hoeveelheid te onderzoeken data en databronnen in strafzaken neemt razendsnel toe. Om de effectiviteit en snelheid van dit onderzoek te vergroten, heeft het NFI softwaretool XIRAF ontwikkeld. Deze toepassing bundelt en analyseert grote hoeveelheden data uit digitale bestanden van bijvoorbeeld laptops, losse harde schijven en mobiele telefoons in een database, die direct doorzoekbaar is. Deze data worden vervolgens voor rechercheurs beschikbaar gemaakt via een beveiligde internetverbinding.