Aandacht voor NFI bij 5op2 en Brandpunt

Arts-forensisch antropoloog Reza Gerretsen is dinsdagmiddag 7 februari een van de gasten in het televisieprogramma ‘5op2’ (Nederland 2, 16.30 uur). Onderwerp van het gesprek zijn de opsporingsmethoden vroeger, nu en in de toekomst.

5op2

Presentator Jörgen Raymann praat met de leider van het cold case team in de zaak van het Heulmeisje. Ten onrechte werd het stoffelijk overschot indertijd geïdentificeerd als dat van Monique Jacobse. Andere gasten zijn oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw, degenen die het stoffelijk overschot indertijd vonden en de zus van de nog levende Monique Jacobse.

Tanden gezocht

Tijdens het programma zal Gerretsen de kijkers oproepen om tanden (met of zonder wortel) die in het verleden zijn uitgevallen of zijn getrokken, op te sturen naar het Nederlands Forensisch Instituut (zie formulier hieronder). Deze zijn voor Gerretsen bruikbaar als referentiemateriaal voor onderzoek op basis van Tooth Cementum Annulation (TCA/koolstofdatering). Deze methode wordt door Gerretsen gebruikt om de leeftijd van overledenen te bepalen.

Brandpunt

KRO Brandpunt zendt zondag 12 februari een item uit over onderzoek in cold cases. DNA-deskundige van het NFI Lex Meulenbroek licht toe welke ontwikkelingen DNA-onderzoek de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en welke mogelijkheden het met zich meebrengt voor cold cases.

Brandpunt wordt zondag om 22.15 uur uitgezonden op Nederland 2.