Nederland en VS onderzoeken samen cyber security

Nederland en de Verenigde Staten gaan gezamenlijk wetenschappelijke onderzoeksprojecten financieren op het gebied van cyber security.

Dat spraken de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) op 21 februari 2012 af tijdens een gezamenlijke cyber security-bijeenkomst in Washington DC.

Aandachtsgebieden

Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het Nationaal Cyber Security Centrum en verschillende deskundigen uit de Nederlandse cyber security-onderzoeksgemeenschap spraken met specialisten van DHS over de onderzoeksagenda’s van beide landen.

Samen identificeerden ze de volgende vijf aandachtsgebieden:

  • cyber forensics
  • kwaadaardige software in een mobiele omgeving (malware)
  • grensoverschrijdend identiteitsmanagement
  • vitale infrastructuren/SCADA
  • cloud computing

Er zijn zo’n tien ideeën voor gezamenlijke onderzoeksprojecten in bovenstaande prioriteitsgebieden ontstaan.

Wetenschaps- en technologie-overeenkomst

De komende maanden stellen de Nederlandse en Amerikaanse overheid een wetenschaps- en technologie-overeenkomst op. NWO en DHS ontwikkelen het subsidieproces, terwijl onderzoekers in beide landen gezamenlijke onderzoeksvoorstellen uitwerken.

Bezoek Opstelten aan VS

De bijeenkomst vond plaats op de Nederlandse ambassade in Washington, op initiatief van NWO en DHS, in het kader van het bezoek van minister Opstelten aan de Verenigde Staten.