Jaarverslag DNA-databank 2011 verschenen

Vandaag verschijnt het jaarverslag van de DNA-databank voor strafzaken. In 2011 kwamen ongeveer 50% meer DNA-sporen overeen met het DNA van personen die in de DNA-databank zijn opgenomen. De DNA-databank is hiermee een zeer effectief middel in de opsporing van potentiële daders.

15 jaar DNA-databank voor strafzaken

Ook de DNA-databank voor strafzaken, die dit jaar vijftien jaar operationeel is, publiceert zijn online jaarverslag. De DNA-databank is ondergebracht bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Helft meer spoor-persoon matches in 2011

Opvallend is dat in 2011 ongeveer 50% méér spoor-persoon matches plaatsvonden dan in 2010. Een spoor-persoon match betekent dat DNA-sporen die door de politie zijn aangetroffen op een plaats delict, overeenkomen met het DNA van een persoon die in de databank is opgenomen. Bij iedere spoor-persoon match wordt een delict gekoppeld aan een potentiële dader. Deze forse toename valt samen met de volledige inwerkingtreding van de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, waardoor nu ook veelplegers worden opgenomen in de DNA-databank.

47% van de op de PD aangetroffen DNA-sporen matcht met een persoon

In 2011 zijn veel oude sporen (veroorzaakt door veelplegers) gekoppeld aan personen. Het totaal aantal spoor-persoon-matches (29.792) ten opzichte van het aantal sporen dat ooit in de DNA-databank is opgenomen (63.129) laat zien dat 47% van de sporen die in de DNA-databank werden opgenomen een match heeft gegeven met een persoon. Dus bijna de helft van de sporen die ooit in de DNA-databank werden opgenomen, konden worden gekoppeld aan een mogelijke dader. Bij deze matches ging het in één op de tien gevallen om zware criminaliteit, zoals moord of verkrachting. Matchte in 2010 nog ongeveer 67 keer per week een spoor met een persoon, in 2011 is dit gestegen tot ongeveer honderd keer per week. Hetzij door opname in de databank van een persoon, hetzij door opname van een spoor.

Totaal opgenomen DNA-profielen

Eind 2011 bevatte de DNA-databank 130.067 DNA-profielen van personen en 49.158 profielen van sporen.