NFI-jaarverslag: ruim 50.000 rapporten, veel innovaties en kortere levertijden

Het leveren van ruim 50.000 onderzoeksrapporten, het verder terugdringen van de levertijden, de introductie van RNA-celtypering en de opening van het CSI Lab. Dit is een greep uit het werk van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in 2011. Vandaag publiceert het NFI zijn digitale jaarverslag.

In het jaarverslag 2011 presenteert het NFI een beknopt overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar, onderverdeeld in drie thema’s: innovatie, kwaliteit en samenwerking. Een van deze ontwikkelingen is het verder terugbrengen van de levertijden. Ten opzichte van 2007 zijn de levertijden van het NFI in 2011 met maar liefst 90% gedaald tot gemiddeld iets meer dan twee weken. Over het hele jaar 2011 genomen was de gemiddelde levertijd 18 dagen. Daarmee behoort het NFI tot de snelste forensisch dienstverleners ter wereld.

Innovatie

Voor het NFI is innovatie een speerpunt. Zo werd in 2011 RNA-celtypering geïntroduceerd. Dat met één test de aanwezigheid van huidcellen, intieme vrouwelijke cellen, bloed, sperma en speeksel kan worden aangetoond, is uniek binnen het forensisch onderzoek.

Ook werd vorig jaar het Bomdatasysteem gelanceerd. Dit systeem slaat alle gegevens op over incidenten en dreigingen met explosieven, jaarlijks een paar honderd, in Nederland. Bevoegde partijen, zoals de politie, de Explosieven Opruimingsdienst en het NFI zelf, kunnen via een smartphone of tablet realtime kennis delen met (inter)nationale collega’s. De kans op een te grote of te kleine inzet van mensen, middelen en maatregelen wordt met de beschikbare informatie geminimaliseerd.

Samenwerking

Binnen het project CSI The Hague wordt innovatie gestimuleerd door samenwerking. Partners als de TU Delft, het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, TNO en Philips werken samen met het NFI aan het bruikbaar maken van technieken uit medische wetenschap, luchtvaart en defensie voor forensisch onderzoek. Dit heeft onder meer geresulteerd in de mogelijkheid om 3D-scans te maken van een plaats delict en om biologische sporen vast te leggen met een spectrale camera. Het speciaal gebouwde CSI Lab is als forensische trainingsfaciliteit uniek in de wereld.

Verder is het NFI in 2011 in het kader van marktverbreding met meerdere overheidspartijen in binnen- en buitenland samenwerkingsverbanden aangegaan. Ook is de samenwerking met politie verder versterkt.

Kwaliteit

Voor het kwaliteitssysteem van het NFI was in het najaar van 2011 veel aandacht. In december verscheen een extern onderzoeksrapport dat duidelijk maakte dat het NFI “op een zeer professionele en zorgvuldige wijze” omgaat met meldingen. Tegelijk met het jaarverslag maakt het NFI voortaan op de website jaarlijks de meldingen die binnen het kwaliteitssysteem zijn gedaan en de rapporten van de Raad van Accreditatie openbaar.