Eerste Europese conferentie over kindermishandeling

De eerste ‘European conference on child abuse and neglect’ (EUCCAN) is vanochtend in Amsterdam van start gegaan. De organisatie van de driedaagse conferentie is in handen van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het AMC en het NFI werken intensief samen op het gebied van kindermishandeling.

100.000-160.000 slachtoffers

In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 100.000 tot 160.000 minderjarigen het slachtoffer van mishandeling, misbruik en/of verwaarlozing. Dit is gemiddeld 1 op 20 à 30 minderjarigen.

Internationale deskundigen

De conferentie startte vanochtend met bijdragen van internationaal vermaarde deskundigen over de historie van kindermisbruik en de lange termijn effecten en consequenties van jeugdtrauma’s. Zo lichtte de Amerikaan Felitti zijn Adverse Childhood Experience-studie toe. Felitti onderzocht de gevolgen van mishandeling, misbruik en verwaarlozing tijdens de jeugd en in het latere leven van de slachtoffers.

Uitreiking Andries van Dantzig Penning

Tevens werd op deze eerste ochtend van de conferentie de Andries van Dantzig Penning 2012 uitgereikt. De penning wordt door Stichting RAAK om de twee jaar toegekend aan een persoon die zich inzet voor de aanpak van kindermishandeling en het onderwerp politiek en publiekelijk onder de aandacht brengt. Dit jaar mocht prof. dr. Lamers-Winkelman de penning in ontvangst nemen. Lamers-Winkelman is emiritus hoogleraar preventie en hulpverlening op het gebied van kindermishandeling aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Kinderdagverblijven en basisscholen

Vanmiddag vindt er een parallel symposium plaats speciaal voor medewerkers van kinderdagverblijven en basisscholen uit de regio Amsterdam. Onderwerpen als ‘signalen van verschillende vormen van kindermishandeling herkennen’ en ‘melding van vermoedens’ komen aan bod. Ook jongeren van Stichting STUK zijn aanwezig. Deze jongeren hebben zelf ervaring met kindermishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik en huiselijk geweld en zetten verschillende middelen in om aandacht te vragen voor het onderwerp en hulp te bieden.

Laatste inzichten

Tijdens de EUCCAN, die nog tot en met vrijdag duurt, worden ruim 350 deelnemers geïnformeerd over de laatste inzichten op het gebied van mishandeling, misbruik en verwaarlozing van kinderen. De conferentie bestrijkt een breed veld aan expertisegebieden: hulpverlening, geneeskunde, forensisch onderzoek, forensische opsporing. Het hele programma van de EUCCAN is te vinden op de website van de conferentie.

Meer informatie

EUCCAN
Stichting Stuk
Stichting Raak