IAEA en NFI tekenen samenwerkingsovereenkomst

Op donderdag 24 mei tekenden Khammar Mrabit, directeur van het Office of Nuclear Security van het International Atomic Energy Agency ( IAEA), en Kees Möhring, directeur externe betrekkingen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), een overeenkomst voor verregaande samenwerking tussen beide organisaties.

De overeenkomst betreft de ontwikkeling van forensisch onderzoek binnen het IAEA en de ontwikkeling van een forensisch opleidings- en trainingscurriculum.

Urgentie

Het IAEA, en met name het Office of Nuclear Security, heeft bij zijn lidstaten de urgentie benadrukt voor het creëren van capaciteit voor forensisch onderzoek bij een nucleair veiligheidsincident, en het creëren van forensisch bewustzijn bij hulpverleners en beleidsmakers.

Zowel het IAEA als het NFI benadrukken de kracht van de forensische wetenschap in het onderzoek naar de oorzaak van een incident, het karakteriseren en bepalen van de herkomst van illegaal nucleair materiaal en het smokkelen en illegaal vervoer van radiologisch en nucleair materiaal.

Bezoek

De IAEA-delegatie bezocht donderdag 24 mei de Rotterdamse haven om daar de detectiesystemen te bekijken die geïnstalleerd zijn bij de diverse containerterminals. Deze systemen screenen ingevoerde containers op de aanwezigheid van radioactief materiaal. Later die dag kreeg de delegatie verschillende presentaties bij het NFI over cyber forensics, onderzoek aan mobiele telefoontoestellen, explosieven en vuile bommen, en het chemisch ‘profileren’ van materialen.