NFI-chemicus benoemd tot bijzonder hoogleraar

Dr. Arian van Asten is met ingang van 1 juni 2012 benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische analytische chemie aan de Faculteit voor Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Forensische analytische chemie

De forensische analytische chemie kent toepassingen in uiteenlopende forensische expertisegebieden, waaronder forensisch-medisch onderzoek, chemisch identificatieonderzoek, document- en printeronderzoek, vingersporenonderzoek en onderzoek op de plaats delict. Vanuit de nieuwe leerstoel wordt forensisch-analytisch onderzoek geïnitieerd dat leidt tot nieuwe methodes en ‘tools’ voor forensisch zaakonderzoek op deze expertisegebieden. Belangrijke speerpunten zijn daarbij onder andere chemische profiling, chemische karakterisering van microsporen, analytische chemie op de plaats delict, databases en kennismanagement en meetonzekerheid in kwalitatieve en kwantitatieve forensische chemische analyse.

Bijzondere leerstoelen

De benoeming van Van Asten is de vijfde bijzondere forensische leerstoel waarbij het NFI betrokken is. Eerder werden NFI-wetenschappers Ate Kloosterman (Forensische biologie, UvA, 2008), Marjan Sjerps (Forensische statistiek, UvA, 2010), Charles Berger (Criminalistiek, Universiteit Leiden, 2011) en David van Leeuwen (Forensische toepassingen van spraak- en taaltechnologie, Radboud Universiteit Nijmegen, 2012) tot hoogleraar benoemd.

Door middel van deze hoogleraarschappen werkt het NFI actief samen met de beste universiteiten in Nederland. Algemeen directeur Tjark Tjin-A-Tsoi van het NFI zegt daarover: “Met de leerstoelen bouwt het NFI aan een omvangrijk forensisch R&D-programma en netwerk, waarbij de hoogleraren een brug vormen tussen de academische kennis op de universiteit en de forensische expertise van het NFI. Op dit grensvlak ontstaan nieuwe ideeën en richtingen voor forensisch onderzoek, zoals in veel lopende projecten al is gedemonstreerd.”

Curriculum vitae

Arian van Asten (44) studeerde scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij in 1991 cum laude afstudeerde met een specialisatie in de analytische chemie. Aan dezelfde universiteit promoveerde hij in 1995 op een proefschrift getiteld ‘An Exploration of Thermal Field Flow Fractionation’ dat in 1996 werd bekroond met de Kolthoffprijs van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Na een carrière van ruim 10 jaar in de chemische industrie, waar hij als analytisch chemicus en laboratorium- en projectmanager werkte bij Akzo Nobel en Unilever, stapte Van Asten in 2006 over naar het NFI. Na een korte periode als afdelingshoofd Chemie, was hij van 2007 tot en met 2010 hoofd van de afdeling Fysische en Chemische Technologie (FCT). Sinds 2011 leidt hij de afdeling WISK (Wetenschap, Interdisciplinair onderzoek, Statistiek en Kennismanagement). Deze afdeling richt zich onder andere op de verdere ontwikkeling van de forensische wetenschap en innovatie, op nationaal en internationaal niveau. De afgelopen jaren was Van Asten actief betrokken bij de forensische opleidingen en onderzoek aan de UvA, vooral op het gebied van de forensische explosievenanalyse.