NFI-congres Forensic Intelligence

Vandaag biedt het congres ‘Forensic Intelligence’ een platform voor het uitwisselen van kennis, mogelijkheden en uitdagingen tussen gebruikers uit het domein safety & security en ontwikkelaars uit de wetenschap en technologie.

Sharing Intelligence

Het Forensic Intelligence congres is de opvolger van het succesvolle ‘Sharing Intelligence’ in 2010 in het Rotterdamse beursgebouw. Het congres in 2010 had als doel beleidsmakers bewust te maken van de noodzaak van ‘forensic intelligence’ in de breedte van de openbare orde en veiligheidsketen. Nu is het tijd om uit te wisselen waar we technisch staan, wat er aan staat te komen, en om vast te stellen waar we naar toe willen.

Op het congres komen onderwerpen als de analyse van sociale media, geo-informatie, dossiers en gekoppelde databases aan bod. Deze analyses leveren informatie voor stragegische, tactische en operationele inzet. Naast dit brede scala aan onderwerpen wordt het Forensic Intelligence Network of Excellence (FINE) gelanceerd.

Kecida

Initiatiefnemer is Kecida, Kennis- en Expertisecentrum voor Intelligente Data-analyse, onderdeel van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). 
Criminele processen of netwerken blootleggen door het beter beheersen en benutten van grote hoeveelheden data. Dat is in het kort het (complexe) werkterrein van Kecida

Uiteenlopende partijen hebben de weg naar Kecida gevonden: opsporingsdiensten en bestuursorganen die een vraagstuk willen oplossen, maar ook universiteiten die innovatief forensic intelligence onderzoek met Kecida willen doen.

Kecida is als innovatiepartij niet meer weg te denken uit de wereld van intelligente data-analyse. En Kecida kent niet alleen het forensisch domein, maar ook het safety & security domein in technologische, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.

FINE

De noodzaak van intelligente data-analyse in de Openbare Orde en Veiligheidssector (OOV) is inmiddels bekend. Tijdens het congres wordt het netwerk Forensic Intelligence Network of Excellence (FINE) gelanceerd. FINE wil de ontmoetingsplaats worden van professionals in dit vakgebied. Vertegenwoordigers van Kecida, Achmea, ING, IBM en Microsoft geven dit initiatief vorm.

Programma

Na de presentatie van de ambities van FINE biedt het programma gevarieerde plenaire voordrachten en workshops als:

  • Twitter, maar dan semantisch
  • Rol van geo-informatie bij veiligheidsvraagstukken
  • Toepassingen van ‘text mining’ in de opsporing
  • Optreden als één overheid, casus mensenhandel

Casus mensenhandel

Mensenhandel is een zware vorm van criminaliteit die veel leed veroorzaakt. De aanpak van mensenhandel heeft daarom een hoge prioriteit. De verantwoordelijkheid voor deze aanpak is verdeeld over verschillende overheidsorganisaties. Voor een effectieve aanpak is het nodig om gezamenlijk op te treden. Project The Wall is gericht op de gezamenlijke aanpak van mensenhandel en mensensmokkel. Daarbij worden maatregelen van verschillende aard ingezet: bestuurlijk, handhaving, strafrechtelijk en fiscaal.

Voor een onderbouwde keuze van de vereiste maatregelen is het nodig om gegevens te delen en gezamenlijk te analyseren. In project The Wall voert Kecida innovatieve analyses uit op gekoppelde gegevens van IND, belastingdienst, UWV, EMM, politie, Arbeidsinspectie/SIOD en Koninklijke Marechaussee.