Kennisuitwisseling vliegtuigongevallen bij NFI

Op vrijdag 28 september 2012 wisselden alle organisaties die betrokken zijn bij vliegtuigongevallenonderzoek, kennis en ervaring uit tijdens een bijeenkomst bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De dag stond in het teken van het ‘managen van de plaats van het ongeval’ tijdens het onderzoek van een neergestort vliegtuig. Daarvoor werd onder andere een oefening rondom een neergestort vliegtuigje gehouden bij het NFI Field Lab.

Kennisuitwisseling

Er zijn internationale afspraken over het onderzoek na een vliegtuigcrash. Uitwisseling van kennis over (de aanpak van) deze onderzoeken, recente ontwikkelingen en ervaringen is belangrijk. Het NFI organiseerde daarom in 2007 de eerste bijeenkomst rondom het onderzoek van neergestorte vliegtuigen, samen met de Koninklijke Luchtmacht en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Inmiddels zijn alle organisaties die zich bezighouden met luchtvaartongevallenonderzoek betrokken bij deze dag.

Protocol

Het NFI, dat onderzoek verricht bij ongevallen in de burgerluchtvaart en bij militaire luchtvaartongevallen, heeft een speciaal protocol ontwikkeld voor dit soort ongevallen.

Een patholoog komt naar de plaats van het ongeval en is aanwezig bij de berging van de lichamen. Behalve sectie op de lichamen van de cockpitbemanning wordt ook röntgen- en toxicologisch onderzoek gedaan. Naast de klassieke forensische technieken worden ook nieuwe onderzoeksmiddelen ingezet om het onderzoek volgens de laatste internationale standaarden uit te voeren.