Vergelijking DNA-databank met Hongaarse profielen

Vrijdag 12 oktober 2012 vond de eerste vergelijking tussen de profielen uit de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken met de Hongaarse DNA-databank plaats.

Na Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Luxemburg, Finland, Spanje, Frankrijk, Bulgarije, Slowakije, Roemenië, Letland en Litouwen, is Hongarije het dertiende land waarmee Nederlandse DNA-profielen worden vergeleken. Bij de start stuurden beide landen elkaar hun sporen die nog niet aan een persoon gekoppeld waren.

Matches

Door Nederland zijn 34.298 DNA-profielen van sporen uitgestuurd en vergeleken met ongeveer 300 DNA-profielen van sporen en ruim 22.000 DNA-profielen van personen. Bij de vergelijking zijn twee mogelijke matches gevonden tussen Nederlandse sporen en personen in de Hongaarse DNA-databank. Deze matches moeten eerst nader onderzocht worden om vast te stellen of er sprake is van echte of vals-positieve matches.

Verdrag van Prüm

De vergelijking van DNA-profielen tussen de Nederlandse databank en buitenlandse databanken vindt plaats in het kader van EU-raadsbesluiten die gebaseerd zijn op het Verdrag van Prüm. Sinds 12 oktober worden de DNA-profielen van de Nederlandse en Hongaarse databanken dagelijks vergeleken, net zoals met de eerder genoemde landen.

De DNA-databank is ondergebracht bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Meer informatie