NFI-innovatiedag: ‘innovatie door co-creatie’

De NFI-innovatiedag, die 2 november plaatsvond, stond dit keer in het teken van het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe onderzoeksmethoden: innovatie door co-creatie. Ruim 120 genodigden van politie en justitie woonden de dag van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij.

Veiligere samenleving

Tijdens de opening van de innovatiedag werd vastgesteld dat innovatie moet bijdragen aan een veiligere samenleving. Het daaropvolgende inhoudelijke programma was gericht op forensische innovaties van zowel de politie als het NFI, waaronder de snelle voorselectie van schotresten door ratten, RNA-orgaantypering en de training Forensic Awareness – CSI Serious Games.

Demissionair minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie opende het middagprogramma met een speech over de noodzaak tot innovatie. “Alleen door te innoveren komen we sterker uit de crisis en kunnen we maatschappelijke uitdagingen aan”, aldus Verhagen.

Realtime identification

Tijdens de dag was er ook aandacht voor Realtime identification (RTI): een samenwerking tussen het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het NFI om binnen een paar uur de identiteit van een verdachte vast te stellen.  

NFI-directeur externe relaties Kees Möhring riep tot slot de aanwezigen op om de krachten te bundelen om gezamenlijke innovaties te ontwikkelen die bijdragen aan een veiliger Nederland.