Blauwe plekken: mishandeling of toch iets anders?

Kindermishandeling is vaak te herkennen aan blauwe plekken, maar niet alle blauwe plekken worden veroorzaakt door mishandeling. Rob Bilo, forensisch arts bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is een van de schrijvers van een boek dat de beoordeling van zulk huidletsel moet vergemakkelijken.

Huidaandoeningen of gevolgen van ongevallen worden regelmatig ten onrechte beschouwd als tekenen van kindermishandeling. Het boek ‘Cutane Manifestaties van kindermishandeling’ biedt zeer gedetailleerde omschrijvingen en illustraties van huidletsel dat door fysieke mishandeling is veroorzaakt. Rob Bilo, forensisch arts bij het NFI, is een van de samenstellers van dit boek. Het is gericht op pediatrisch dermatologen, kinderartsen, forensisch deskundigen en anderen die beroepsmatig met kinderen te maken hebben.

Lexicon

De vele foto's en illustraties in het boek helpen bij het beoordelen of letsel is veroorzaakt door mishandeling, of door ongevallen, zelfverminking of dermatologische aandoeningen. Daarnaast biedt het boek een lexicon van standaardterminologie voor het definiëren van ‘blauwe plekken’.

‘Cutane Manifestaties van kindermishandeling’ is beschikbaar als gedrukt boek of als e-book en te bestellen bij uitgeverij Springer.

Rob Bilo publiceerde in 2009 het boek ‘Forensische aspecten van fracturen op de kinderleeftijd’.