Internationale oefening @tomic 2012 afgesloten

De internationale ‘table top exercise’ @tomic 2012 is op donderdag 29 november succesvol afgesloten in het NFI Field Lab van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daar oefenden experts het bestrijden van nucleair en radiologisch terrorisme aan de hand van een internationaal scenario. Hierin was ook aandacht voor de rol van cybercrime in dergelijke situaties.

De oefening is georganiseerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in samenwerking met onder andere INTERPOL, het International Atomic Energy Agency (IAEA), United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute (UNICRI), de Europese Commissie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het NFI is bij @tomic betrokken als gastheer met het NFI Field Lab, als deelnemer en in 2014 als trekker van Nuclear Forensics voor de Nuclear Security Summit 2014.

Tijdens @tomic 2012 lag de nadruk op het oefenen met een cybercrime-scenario, waarbij het delen van informatie en de internationale samenwerking belangrijke succesfactoren waren. Bij de oefening waren 150 deelnemers uit 30 landen betrokken, waaronder de Verenigde Staten, Canada, de Filippijnen, India, China, Jemen, Egypte, Moldavië, Zweden, Duitsland en Nederland.