Officiële opening DNA-laboratorium Paramaribo

In december is het eerste forensische DNA-laboratorium in Suriname officieel geopend. Hierbij waren de gehele justitiële top aanwezig, de ambassadeur van de Verenigde Staten, de tijdelijk zaakgelastigde en de ambassadesecretaris van de Nederlandse ambassade

Minister Edward Belfort feliciteerde bij de opening het Medisch Wetenschappelijk Instituut en in het bijzonder prof. Malti Adhin (hoofd van het forensisch DNA laboratorium) met het behalen van deze mijlpaal voor Suriname. Voorts bedankte hij de Verenigde Staten en Nederland voor hun ondersteuning bij de totstandkoming van het DNA-laboratorium en benadrukte het belang van de betrokkenheid van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij de verdere ontwikkeling van het Surinaams Forensisch Instituut (SFI).

Het NFI ondersteunt al langere tijd het opzetten van het SFI. In 2010 is na een aanloopperiode van ongeveer twee jaar een overeenkomst getekend tussen het NFI en het Surinaamse ministerie van Politie en Justitie. Hierin is opgenomen dat het NFI op consultancy basis adviseert over de oprichting van een Coördinatie Unit Forensisch Onderzoek (CuFO) en de introductie van forensisch DNA-onderzoek in Suriname.