Start Europese samenwerking forensische archeologie

Forensisch archeologen gaan op Europees niveau samenwerken om de toepassing van forensische archeologie bij onderzoek in strafzaken te verbeteren. Op initiatief van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is daarvoor een projectgroep opgericht.

De projectgroep is onderdeel van het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI) en komt voort uit de eerste Europese bijeenkomst van forensisch archeologen die in augustus 2012 bij het NFI werd georganiseerd.

Forensische archeologie

Forensisch archeologen verzamelen aan de hand van materiƫle overblijfselen, zoals botten of bodemverstoringen, onderzoeksgegevens die kunnen worden gebruikt in een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijk misdrijf. Zij doen dat bijvoorbeeld door het opgraven van en zoeken naar gefragmenteerde of begraven lichamen en het dateren van botmateriaal.

De Europese projectgroep Forensische Archeologie gaat onderzoeken hoe forensische archeologie het beste ingezet kan worden bij onderzoek in strafzaken in de verschillende Europese landen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het lokaliseren, opgraven, documenteren en dateren van gefragmenteerde menselijke resten, en de daarmee samenhangende bodemkundige en ecologische sporen.

Daarnaast richt de projectgroep zich onder andere op kennisuitwisseling, het verzorgen van cursussen en trainingen en de coƶrdinatie van research en development op Europees niveau. De oprichting van de projectgroep Forensische Archeologie past in de strategie van het NFI om in Europa een voortrekkersrol te vervullen bij de ontwikkeling van de forensische archeologie.