STW financiert onderzoek verbetering bloedspoorpatroonanalyse

Technologiestichting STW financiert onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar het nauwkeuriger maken van bloedspoorpatroonanalyse.

Op een plaats delict kan uit de locatie en de vorm van bloedsporen informatie worden afgeleid over de positie van de dader en het slachtoffer.

Software

Een deel van de bloedspoorpatroonanalyse kan met behulp van software worden uitgevoerd. Omdat de huidige software geen rekening houdt met de invloed van de zwaartekracht en de luchtwrijving op een bloeddruppel, ontwikkelen de UvA en het NFI een fysisch model dat hier wel rekening mee houdt. Deze verfijning maakt het onderzoek aan bloedspoorpatronen nauwkeuriger. Het model wordt uiteindelijk vertaald naar een softwareprogramma. 

Analyse op plaats delict

Het is de bedoeling om met behulp van deze software in de toekomst een instrument te ontwikkelen waarmee de politie een geweldsdelict ter plekke kan reconstrueren op basis van de aanwezige bloedsporen.

Partners

Naast de UvA, het NFI en de politie, werken E-Semble, ontwikkelaar van simulatiesoftware, en SenseIT, gespecialiseerd in optische intelligente sensortechnologie, mee aan het project.

Technologiestichting STW realiseert kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Dat doet zij onder meer door technisch-wetenschappelijk onderzoek te financieren.