NFI en NFSTC werken samen aan internationale forensische kennisdeling

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het National Forensic Science Technology Center (NFSTC) in de Verenigde Staten gaan samenwerken om zo het internationaal delen van forensische kennis te bevorderen.

Op 23 april 2013 tekenden Tjark Tjin-A-Tsoi (algemeen directeur NFI) en Kevin Lothridge (CEO van NFSTC) op de Nederlandse ambassade in Washington de samenwerkingsovereenkomst waarin werkafspraken staan om onderzoek en brede internationale kennisdeling te stimuleren. NFI-directeur Tjark Tjin-A-Tsoi: "De samenwerking met NFSTC past binnen de ambitie van het NFI om internationaal forensische training en opleiding te verzorgen. Door de snelle technologische vooruitgang in de forensische wereld is de vraag van gebruikers van forensische diensten naar kennis en vaardigheden groot”.

De samenwerking betekent concreet het volgende:

  • Het NFI en NFSTC stellen hun opleidingsfaciliteiten aan elkaar ter beschikking.

  • Het totale opleidingsaanbod van het NFI en NFSTC wordt uitgebreid door gezamenlijk trainingen en opleidingen aan te bieden.

  • Het NFI en NFSTC kunnen voor elkaar inhoudelijk trainingen en opleidingen in het buitenland verzorgen.

  • Het NFI en NFSTC gaan samen nieuwe trainingen en opleidingen voor de strafrechtsketen en andere overheidsdiensten ontwikkelen.

Bij het NFI verzorgt de NFI Academy de overdracht van kennis en expertise aan partijen binnen en buiten de strafrechtsketen. De overeenkomst omvat ook mogelijke samenwerking op het gebied van research en development en technologie. "De samenwerking met het NFI geeft ons de mogelijkheid om onze gezamenlijke expertise en dienstverlening nog verder te ontwikkelen en de internationale forensische sector op innovatieve wijze te ondersteunen," zegtKevin Lothridge, CEO van NFSTC.  

De overeenkomst tussen NFI en NFSTC kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade in de VS. Het NFI en de ambassade werken intensief aan het bouwen van samenwerkingsrelaties met Amerikaanse partijen op forensisch gebied.