Algemeen directeur NFI voorzitter ENFSI

Het voorzitterschap van het Europese netwerk van forensische instituten is vanaf 2015 in handen van Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Tijdens de algemene vergadering van het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI) in Belgrado is Tjin-A-Tsoi verkozen tot komend voorzitter. Daarnaast betekent deze benoeming dat Tjin-A-Tsoi voorzitter zal zijn van de wereldwijde organisatie van forensische instituten.

Volgens minister Opstelten geeft de benoeming van Tjin-A-Tsoi er blijk van dat het NFI wereldwijd een leidende rol speelt op het gebied van forensisch onderzoek.

European Network of Forensic Science Institutes

ENFSI is een netwerk waarbij vrijwel alle forensische laboratoria uit 36 Europese landen zijn aangesloten en dat fungeert als eerste aanspreekpunt voor de Europese Commissie op het gebied van forensisch onderzoek. Het doel is de kwaliteit, efficiency en effectiviteit van forensisch onderzoek binnen Europa verder te vergroten. Binnen ENFSI zijn meer dan zestien verschillende werkgroepen actief, onder andere op het gebied van DNA-onderzoek, wapens en munitie en vingersporen. Om lid te kunnen worden van ENFSI dient een forensisch instituut onder andere aan strenge internationale kwaliteitsnormen voldoen.

International Forensic Strategic Alliance

Het voorzitterschap van het wereldwijde netwerk rouleert tussen de voorzitters van de forensische netwerken van de verschillende werelddelen. In 2015 levert Europa de voorzitter, waardoor Tjin-A-Tsoi niet alleen voorzitter wordt van ENFSI, maar ook van de International Forensic Strategic Alliance (IFSA).

Bij IFSA zijn de volgende netwerken aangesloten:

  • American Society of Crime Laboratory Directors (ASCLD)
  • European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI)
  • Senior Managers of Australian and New Zealand Forensic Laboratories (SMANZFL)
  • Academia Iberoamericana de Criminalística y Estudios Forenses (AICEF)
  • Asian Forensic Sciences Network (AFSN)
  • Southern Africa Regional Forensic Science Network (SARFS)

Nederlands Forensisch Instituut

Tjark Tjin-A-Tsoi is sinds juni 2007 algemeen directeur van het NFI. Sindsdien wist het instituut onder andere de levertijden met ruim negentig procent terug te brengen en alle achterstanden in werkvoorraad weg te werken. Naast klantgerichtheid zijn innovatie en verbreding van de klantportefeuille de speerpunten. Over zijn visie op de forensische sector en het business model van het NFI schreef Tjin-A-Tsoi onlangs op verzoek van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) de paper ‘Trends, Challenges and Strategy in the Forensic Science’. Deze paper lichtte hij vorige maand toe tijdens een conferentie van het NIST in Washington, dat hiervoor speciaal werd georganiseerd en werd bijgewoond door laboratoriumdirecteuren uit de hele VS. Het NIST heeft een belangrijke rol bij het hervormen van de forensische sector in de Verenigde Staten.