NFI gaat Zuid-Afrika helpen bij innovatie van de plaats delict

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is door de gemeente Kaapstad gevraagd een innovatief forensisch centrum in te richten in een door de gemeente ter beschikking te stellen pand. Hier zullen naar verwachting trainingen en oefeningen georganiseerd kunnen worden voor Zuid-Afrikaanse overheidspartners.

Als de plannen doorgaan, zullen forensisch experts van het NFI trainingen verzorgen voor de Zuid-Afrikaanse strafrechts- en veiligheidssector. Hiermee komt het NFI tegemoet aan verzoeken vanuit Zuid-Afrikaanse overheden.

Op donderdag 6 juni overhandigde wethouder Jean-Pierre Smith van Kaapstad aan de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen een brief van de gemeente Kaapstad waarin de gemeente haar intentie uitsprak. Secretaris-generaal Pieter Cloo van het ministerie van Veiligheid en Justitie en NFI-directeur Kees Möhring waren daarbij ook aanwezig en spraken hun steun uit voor deze innovatieve samenwerking tussen het NFI en Kaapstad.

Forensische trainingen

Zuid-Afrika kent hoge criminaliteitscijfers, maar in de rechtszaal wordt forensisch bewijs nog weinig gebruikt. Door het forensisch bewustzijn bij met name overheidsfunctionarissen die als eersten op de plaats delict zijn naar een hoger plan te brengen, kan het NFI de Zuid-Afrikanen helpen bij het terugbrengen van de criminaliteit. Hiertoe zoekt het NFI uitdrukkelijk ook de samenwerking met de Zuid-Afrikaanse politie.

Het NFI zal in het opleidingscentrum in Kaapstad gaan trainen in het onderzoek op de plaats delict, met behulp van een trainingslocatie vol innovatieve technieken waarin de plaats delict 'virtueel' kan worden nagebootst. Cursisten kunnen op die manier oefenen met verschillende scenario's en deze later terugkijken en analyseren. Het opleidingscentrum zal ook door andere overheden dan de gemeente Kaapstad gebruikt worden.

De Zuid-Afrikaanse wethouder Jean-Pierre Smith zegt hierover: "Het zou fantastisch zijn als we niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden, maar gebruik kunnen maken van de kennis van het NFI." 

The Hague Security Delta

Het NFI bouwt het opleidingscentrum samen met innovatieve Nederlandse bedrijven binnen het samenwerkingsverband The Hague Security Delta (HSD). In HSD richten de gemeente Den Haag en deze bedrijven zich op internationale samenwerking, publiek-private samenwerking en innovatieve oplossingen voor ingewikkelde veiligheidsvraagstukken. De samenwerking tussen het NFI en Zuid-Afrika past in de internationale strategie van het NFI en in het bredere kader van de samenwerking tussen HSD en de Zuid-Afrikaanse veiligheidssector.

"De samenwerking tussen het NFI en Zuid-Afrika sluit perfect aan bij het streven van HSD om de export van veiligheidsconcepten en -producten te bevorderen én onze internationale handelspositie op dit gebied te versterken", aldus Joris den Bruinen, adjunct-directeur van HSD. "Het is goed om te zien dat de acht Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij dit initiatief kunnen meeliften op de kansen die dit met zich meebrengt."