Verbeterde versie kooi van Faraday tegen wissen data mobiel

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een verbeterde versie van de forensische kooi van Faraday ontwikkeld. De kooi blokkeert elektromagnetische straling, waardoor opsporingsdiensten mobiele telefoons van verdachten in een veilige omgeving kunnen opladen en uitlezen zonder dat de telefoon op afstand gewist kan worden.

Een kooi van Faraday is een afgesloten behuizing die elektromagnetische straling tegenhoudt. De verbeterde versie van het NFI is veel beter geïsoleerd dan de gebruikelijke kooien en is voorzien van een gefilterde oplaadmogelijkheid waarmee meerdere telefoons tegelijk kunnen worden opgeladen. De data op de telefoons kunnen vanuit de kooi op een extern apparaat worden uitgelezen. 

Het NFI werkte 1,5 jaar aan de ontwikkeling van de kooi, die inmiddels door meerdere politie-eenheden wordt gebruikt. Ook vanuit het buitenland is er interesse in de kooi.

BNR

Een verslaggever van BNR Nieuwsradio testte op donderdag 6 juni zelf de werking van de kooi. Het fragment is terug te luisteren via de link hieronder.