Nascholingsdag herkennen kindermishandeling

Vanaf 1 juli 2013 zijn onder andere professionals in de gezondheidszorg verplicht om vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld te melden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) organiseert daarom voor tandartsen en andere mondzorgprofessionals een nascholingsbijeenkomst die hen helpt bij het herkennen en bespreekbaar maken van dit geweld.

Meldcode

50 tot 75% van de letsels die door lichamelijk geweld ontstaan, zijn zichtbaar in het hoofd- en halsgebied. Daarom kunnen tandartsen en andere professionals in de mondzorg een belangrijke rol vervullen bij het signaleren van kindermishandeling. In het kader van de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, die op 1 juli 2013 in werking treedt, heeft de beroepsgroep voor de mondzorg een meldcode opgesteld. De meldcode reikt handvatten aan om letsel te kunnen diagnosticeren en vermoedens van kindermishandeling bespreekbaar te maken bij ouders en verzorgers.

Nascholing

Het NFI beschikt over forensische kennis op het gebied van letsels in het hoofd-halsgebied bij kinderen en zal deze kennis tijdens de nascholingsdag op 28 juni overdragen. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het bespreekbaar maken van vermoedens van kindermishandeling bij ouders en verzorgers. De nascholingsdag is bedoeld voor tandartsen, tandarts-pedodontologen, orthodontisten, kaakchirurgen en mondhygiënisten.