Algemeen directeur NFI uitgenodigd door Amerikaanse Senaatscommissie

Algemeen directeur dr. Tjark Tjin-A-Tsoi van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is uitgenodigd door de Amerikaanse Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Transport om op 26 juni aanstaande in Washington te worden gehoord. Senator John D. Rockefeller IV, voorzitter van de commissie, nodigde Tjin-A-Tsoi mede uit naar aanleiding van de paper die hij onlangs schreef over trends en uitdagingen in het forensische veld.

Rockefeller

In zijn beleidsnota uit 2012 'Forensic Science and Standards Act' benadrukt Rockefeller de noodzaak van professionalisering en modernisering van het forensisch werkveld. Hij geeft in deze publicatie onder meer aan dat een wetenschappelijke basis voor forensisch onderzoek cruciaal is voor het voortbestaan van de sector:

"It’s time to fix longstanding problems associated with some forensic techniques. The credibility of our criminal justice system depends on us getting this right," zegt Rockefeller. "We’re going to take a look at ways scientific research and the latest technologies can help properly identify criminals and prevent wrongful convictions."

Toekomstvisie forensische sector

Tijdens de hoorzitting zal Tjin-A-Tsoi zijn visie op een nieuw businessmodel voor de forensische sector toelichten, de noodzaak tot objectivering van forensisch onderzoek bespreken en het belang van samenwerking met laboratoria, kennisinstituten en het bedrijfsleven benadrukken. 

Ook gaat hij in op de transformatie die het NFI de afgelopen zes jaar heeft ondergaan. Door de introductie van een nieuw businessmodel, efficiëntere inrichting van processen en gedegen innovatie konden achterstanden worden weggewerkt en levertijden met 90% worden verminderd. De klanttevredenheid nam in deze periode sterk toe.

Na de korte voordracht kunnen senatoren vragen stellen aan de directeur van het NFI. De hoorzitting zal plaatsvinden op 26 juni om 14.30 uur in Washington, Nederlandse tijd 20.30 uur. De zitting kan live worden gevolgd op internet via de link hieronder.

Senaatscommissie

De Senaatscommissie is ingesteld door de Amerikaanse regering zodat leden van de senaat door deskundigen in een vroeg stadium geïnformeerd worden over actuele onderwerpen. Hierdoor kunnen senatoren problemen identificeren, en de regering adviseren over beleidsmatige vraagstukken. Genodigden wordt gevraagd een korte presentatie te houden, waarna de senatoren uitgebreid gelegenheid hebben tot het stellen van vragen. 

ENFSI

In mei 2013 werd Tjin-A-Tsoi gekozen tot inkomend voorzitter van het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI) dat bestaat uit forensische laboratoria uit 36 Europese landen.