NFI behaalt goede resultaten bij auteurherkenning

Het kennis- en expertisecentrum voor intelligente data-analyse (Kecida) van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft onlangs de beste resultaten behaald bij een 'contest' voor het met slimme technologie herkennen van auteurs van digitale documenten.

Een contest is een bijeenkomst waar technologie, bijvoorbeeld voor auteurherkenning, wordt getest en geëvalueerd, met als doel deze verder te verbeteren, en daarmee de wetenschap verder te brengen. De opdracht tijdens deze contest was om op basis van tekstkenmerken te achterhalen of een document door dezelfde auteur was geschreven als een aantal andere documenten.

De organisatie van de contest maakte onlangs bekend dat het Kecida-team de beste resultaten heeft behaald. Deze worden in september gepresenteerd tijdens PAN 2013, een bijeenkomst waar onder andere technologie voor auteurherkenning en 'auteurprofiling' wordt geëvalueerd.

Auteurherkenningsonderzoek

Auteurherkenningsonderzoek kan helpen bij het achterhalen van de bron van bijvoorbeeld berichten op internet die iemand niet onder zijn eigen naam publiceert. Auteurprofiling maakt het mogelijk auteurs te karakteriseren naar leeftijd, geslacht, etc.