NFI-onderzoeker wint Young Investigator Award

NFI-onderzoeker Toineke Westen heeft tijdens de tweejaarlijkse conferentie van de International Society for Applied Biological Sciences (ISABS) de Young Investigator Award gewonnen voor haar onderzoek naar de analyse van 'lange DNA-markers'.

De ISABS-conferentie is gericht op kennisuitwisseling tussen jonge en gevestigde wetenschappers. Dit jaar werden tientallen abstracts ingezonden voor de Young Investigator Award. Een abstract bestaat uit een korte samenvatting van het onderzoek en de onderzoeksresultaten, die wordt ingestuurd voor een presentatie tijdens de conferentie. Een comité selecteert abstracts van drie à vier jonge wetenschappers (studenten en promovendi) die hiervoor een award in ontvangst mogen nemen.  

Westen ontving de award voor haar onderzoek naar lange DNA-markers. Zij ontwikkelde een techniek om specifiek naar langere fragmenten in een DNA-profiel te kijken. Een DNA-fragment is opgebouwd uit een reeks bouwstenen. Deze reeks kan kort of lang zijn. Wanneer DNA wordt aangetast door bijvoorbeeld een hoge omgevingstemperatuur of hoge luchtvochtigheid, wordt het moeilijker om met name de lange DNA fragmenten te detecteren. De techniek die door Westen ontwikkeld is, maakt het mogelijk om meer informatie uit dergelijk DNA van slechte kwaliteit te halen.

Vier jaar geleden ontving zij de award ook; daarmee is Westen de eerste onderzoeker aan wie de ISABS de Young Investigator Award twee keer heeft toegekend. Het onderzoek naar lange DNA-markers was onderdeel van het promotieonderzoek waarop Westen in juni 2013 promoveerde aan de Universiteit Leiden.