Algemeen directeur NFI leidt denktank versterking strafrechtsketen

Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is door minister Opstelten gevraagd een toekomstvisie te formuleren voor het efficiënter en effectiever laten functioneren van de strafrechtsketen in 2025. Hiertoe stelt Tjin-A-Tsoi een denktank samen, waarvan hij voorzitter wordt.

Dit is opgenomen in de brief ‘Voortgang versterking prestaties strafrechtketen’ die Opstelten onlangs aan de Tweede Kamer schreef.

Toekomstbeeld voor 2025

Voor de deelname aan de kennisgroep zal Tjin-A-Tsoi onder meer vertegenwoordigers van de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en wetenschappers benaderen. In dit plan komen onder andere het stroomlijnen van operationele processen en het optimaal benutten van technologische mogelijkheden centraal te staan.

Volledige digitalisering in 2016

Op kortere termijn wil minister Opstelten strafzaken sneller en beter afhandelen door de strafrechtsketen vanaf 2016 volledig te digitaliseren. Ook de handhaving door de politie op straat wordt gedigitaliseerd, waardoor de papieren bon verdwijnt. Verder wordt het aangifteproces bij de politie verbeterd en gaan de doorlooptijden van strafzaken fors omlaag. 

Meer succes

Het doel is om in 2016 meer strafzaken succesvol af te handelen, meer veroordeelde personen hun straf daadwerkelijk te laten ondergaan, verdachten sneller recht te doen en daders effectiever te straffen. Ook krijgen de belangen van het slachtoffer een belangrijker plaats in de strafrechtsketen.