Microsporen-tracers leiden tot aanhouding inbreker

Politieagenten van de eenheden Amsterdam, Den Haag en Noord-Holland hebben deze week in nauwe samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een inbreker aangehouden. Bij het opsporen van de inbreker werd gebruik gemaakt van 'microsporen-tracers'.

De politie had de verdachte al langer in het vizier. Hij reisde vrijwel elke avond met de trein van Amsterdam naar verschillende steden in Noord- en Zuid-Holland, waar hij vermoedelijk inbraken pleegde. ’s Ochtends vroeg reisde hij weer naar Amsterdam; zijn inbrekersgereedschap bewaarde hij in een kluisje.

Microsporen-tracers

De politie voorzag het gereedschap ongemerkt van zogenaamde microsporen-tracers die door het NFI werden ontwikkeld. Deze tracers worden vaker ingezet op verzoek van de politie. Microsporen-tracers zijn unieke, speciaal behandelde 'vezels' of gel-achtig materiaal die worden aangebracht op een voorwerp, in dit geval het gereedschap. De tracers worden op maat gemaakt, afhankelijk van het materiaal waaraan het moet hechten, en kunnen zo'n voorwerp linken aan een locatie waar het gebruikt is. Het NFI ondersteunt de politie op die locatie bij het terugvinden van de tracers en onderzoekt vervolgens in het laboratorium of het daadwerkelijk om het aangebrachte tracermateriaal gaat. 

Verdachte

De verdachte werd aangehouden vlak voordat hij een inbraak pleegde. Het gereedschap dat hij bij zich had, was het gereedschap dat hij in het kluisje bewaarde. Twee eerdere inbraken konden aan de inbreker worden gelinkt toen er ter plaatse sporen van de gebruikte tracers werden aangetroffen. Wellicht kunnen er door de aanhouding nog meer inbraken worden opgelost.