Twinningproject Turkije succesvol afgerond

Het Europese Twinningproject 'Improving the skills of forensic experts' is succesvol afgerond. In dit project werkten de ministeries van Justitie van Turkije, Spanje en Nederland samen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) richtte zich in dit project op het verbeteren van de forensische expertise op specifieke onderzoeksterreinen.

Twinningprojecten

Twinningprojecten zijn bedoeld om aspirant-lidstaten van de Europese Unie (EU) beter te laten aansluiten op de EU-standaarden (de 'acquis communautaire'). Als afgeleide hiervan was dit project, ook wel het Turkije Twinning Project (TTP) genoemd, erop gericht om de forensische expertise in Turkije nog verder te laten aansluiten op het niveau van de Europese Unie. Het project is gestart in april 2011. 

Europese samenwerking

Naast de samenwerkende partners uit Turkije, Spanje en Nederland waren ook experts uit Duitsland, Italië, België en Portugal betrokken bij het project. Het project is gefinancierd door de EU en de Turkse overheid.

De bijdrage van het NFI richtte zich op het verbeteren van de expertise op een aantal onderzoeksterreinen, waaronder digitale technologie, explosievenonderzoek, schotrestenonderzoek, brandonderzoek en DNA-onderzoek. Bij het project waren zo'n 45 NFI-experts betrokken.

Veel aandacht was er ook voor kwaliteitszorg en kwaliteitsmanagement, de intake van onderzoeksaanvragen en forensische pathologie. 

Resultaten

Het project heeft alle vooraf vastgestelde doelstellingen bereikt:

  • In totaal hebben meer dan 1000 deelnemers een of meer trainingen bijgewoond over in totaal 22 verschillende onderzoeksgebieden.
  • Elke forensische onderzoeksinstelling in Turkije heeft vier nieuwe onderzoeksmethoden kwalitatief zodanig ingericht dat ze gereed zijn voor accreditatie volgens de kwaliteitsnorm ISO-17020.
  • Er is een handleiding voor onderzoek van een plaats delict gepubliceerd (een 'best practice manual') die voldoet aan de eisen van de kwaliteitsnorm ISO-17020.
  • Er zijn Turkse onderzoekers opgeleid tot trainer op het gebied van kwaliteitszorg conform ISO-17020 bij onderzoek op een plaats delict. Zij kunnen op hun beurt collega's opleiden.